Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, December 2, 2011

Irish Lamb Stew

Assalamualaikum..biasanya klu bli kmben tu klu xmsk kicapp..masak kari atau grill aje..kli ni cba rspi mcm ni plak..sibaik la dpt smbutan..kna dgn slera org lam umah ni..sbnarnya mcm2 rspi utk stew ni..last2 buat cra sdrii je..tpi sbgai pnduan rspi kita tgk kat  sini cuma kita buat xikut cara dan rspi ni spnuhnya..ada bhn yg ditokok tmbah sdri..

sbnarnya stew ni mkn nga mexican rice..tpi cicah nga grlic bread pun sdpp..

Irish Lamb Stew by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 500g daging kambingg tanpa tulang (segar) - potong kiub saiz sederhana
  • ½ labu bawang besar – didadu
  • 1 ulas bawang putih – dicincang
  • 1 batang lobak merah – kerat saiz sederhana
  • 5-6 biji cendawan butang segar – belah dua (optional)
  • 1 biji ubi kentang – potong saiz sederhana
  • 1 kuib stok daging
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar mentega
  • 1/4  sudu kecil serbuk paprika
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
  • sedikit kicap manis - nak bagi warna kuah gelap sikit
  • minyak zaitun secukupnya
  • air secukupnya (dlm 2-3 cawan)
  • sedikit daun thyme (optional)
  • sedikit garam jika perlu
  • sedikit parsly (optional)

Cara

1. Panaskan oven suhu 170 C.

2. Gaulkan daging dengan sedikit garam, thyme dan 1 sudu besar minyak zaitun. Ketepikan.

3. Panaskan periuk (periuk yang boleh masuk oven terus). Masukkan 2 sudu besar minyak zaitun dan biar minyak panas betul. Kemudian masukkan daging, biar seketika dalam 2-3 minit sehingga daging sedikit perang/garing kemudian balik sebelah lagi. Angkat dan masak sampai habis.

4. Dengan periuk yang sama (goreng daging), paanskan 2 sudu besar minyak zaitun, masukkan bawang besar dan bawang putih. Masak sehingga bawang sedikit layu. Kemudian masukkan mentega dan bila cair masukkan tepung gandum dan kacau sebati guna senduk kayu agar tidak berketul.

5. Masukkan air (agak2 la ye), stok daging, sedikit kicap manis, sos cili, sos tiram, serbuk paprika dan serbuk jintan putih. Kacau sebati, kemudian masukkan lobak merah, ubi kentang dan cendawan. Masukkan daging dan padamkan api.

6. Tutup periuk dan masukkan dlm oven dan masak selama 1 1/2 jam atau sehingga daging lembuk/empuk. Setelah 1 jam dalam oven, balik-balikkan daging, kacau sikit dan boleh la tambah sedikit air jika perlu. Perasa secukup rasa dan biarkan daging masak sepenuhnya.

7. Tabur dengan sedikit parsly dan boleh la dihidang dengan nasi atau roti.

hangkut nga kuali2 jgkk..kat dpur ni bnykk kuali dri pngan..hehee.

15 comments:

  1. aslmkm Kak..sihat ke? Daging kambing boleh masak kicap yer..baru tahu ni, tahu masak glai je..heehe

    ReplyDelete
  2. Assalam Maz...sedapnya....terliur lah pulak !

    ReplyDelete
  3. Macam mana boleh terra buat Irish stew....sedap ni makan dengan baguette...

    ReplyDelete
  4. kalau tun makan ni mmg pengsan seminggu.. hihi.. kalah betul ngan kamben.

    ReplyDelete
  5. Kak Maz,stew nmpak st sedap,sy daging embek kureng cikit,tapi hb suka sgt2,xpernah lagi wat msk kicap,selalu kari/kurma n lamb chop jer kak,pasni kalo da resepi msk kicap akak post eks,mana tau len dari resepi saya,hehe..

    ReplyDelete
  6. salam kak maz....wahh, kalau mkn stew ni ngan roti pun dah cukup kenyang kan....nmpk menyelerakan...

    ReplyDelete
  7. Assalam maz,sedapnya tengok lamb stew ni..akak minta izin ambil recipenya tapi mungkin nak gantikan dengan beef..bila2 nak cubalah..thanks ya maz..

    ReplyDelete
  8. macam gantung langsir baru jer maz.. cantik .. kamben.. musim sejuk2 ni bagus makan.. ari ni akk masak sup tulang lembu korban hr tu.. tgh rasa penin2 lalat gak pale ni.. kolestrol oh kolestroll.. sedap punya hal la ni..

    ReplyDelete
  9. fuiyoo maaazzz..ada kambenn woo!! i loiiiike! bak semangkuk ye maz..akak x mamam nasi lg rini..mkn lempeng kelapa jek tadi..huhuu!

    ReplyDelete
  10. fuiyoo maaazzz..ada kambenn woo!! i loiiiike! bak semangkuk ye maz..akak x mamam nasi lg rini..mkn lempeng kelapa jek tadi..huhuu!

    ReplyDelete
  11. sorii td terguna akaun anak bujang lak..hehe!!

    ReplyDelete
  12. Maz, sedapnya nampak....kak nur pun nk ambil resipi nie...tq dear fr sharing!

    ReplyDelete
  13. salam kenalan kak maz...
    saya kalau daging kambing x pernah masak sendiri. makan boleh le sesikit. bila tengok ke stew ni terancam pulak rasanya... :)

    ReplyDelete
  14. sedapnya!! saya copy resepi masuk list dulu yer kak...mr.hubby suka bangat kalau msk lamb ni:)

    ReplyDelete
  15. maz~ana..
    wsalam na..xthu la org lain buat ke dakk..tpi kmaz dh slalu sngat msk kicapp ni..sbb anak2 suke msk kicapp..kmben kat sni dgingnya sdpp..xde bau mcm kmben tmpat kita..dging fresh kan..kmaz hiris nipis2 pastu tumis bwang..msuk dging..sat je dlm 20 min msk dhh..letak bwang bsar bnyk2 nga syuran skit..jdi la tu msk kicap anak2 kak...hehee..

    maz~kak noor masri..
    wsalam kak..bgi slera kita sklrga sdpp laa..sbb smua suke kmben ni..kat msia susah skit nk cri kmben fresh ni kan..

    maz~kak paty..
    duk sni bhn basah snang kak..pastu asik duk tgk tv msakan je..mcm2 idea mri..jdi kita hentam je la..hehe..memang sdpp..mkn nga rti pun ok gak kak..

    maz~tun..
    oooo tun xleh kmben ye..tpi ramai yg xleh mkn kmben ni kan..kmaz sblum mai sni dlu pun xmkn kmben..tpi bila rsa kmben kat sni..sdppp la plakk..xde bau mcm kmben tmpat kita..

    maz~zaliedana..
    kmaz smjak duk sni tekak ni dh kata dging kmebn lgi sdpp dri dging lembu ni..kmben sni xde bau mcm kmben msia..sni kmben biri2 australia tu..pastu fresh plak kann..memangg maniss dgingnya...kmaz msk kicap stail cincai je zaa..utk anak2..tmis bwang gitu je..insyaallah klu kmaz buat nti kmaz tepek la ye..

    maz~liza..
    slm kenal jgk buat liza..mksih ye sdi sngah dpur kak yg xsbrapa ni..sdpp la bgi slera kmaz sklrga..nga rti pun jln jgk mmbekk tuu...hehee..

    maz~kak ayu..
    wsalam kak..bleh jgk tkar nga beef kak..tpi klu nk rsa manis dging tu..kna gna dging fresh la kan kak..silakan kak..rspi xsbrapa..smga kna nga slera kak sklrga..muahhh..

    maz~kak zana..
    a ahh kak..nk raya xlama lgii..tu yg jhit langsir bru..hehee..kita stkat ni mkn apa pun ok lagii..tpi tu la klu xjga dri awal kan..nti thu2 kna serang je..huhuu..take care kak..lebiuuu..

    maz~kak inahar..
    lorrr kakk..duk brgayut nga akaun anak bjang kee..hehee..kmebn tu dh hbiss laa..alahai ciannya..lempeng klapa pun sdpp kakk..kita sukee..kak bli ke buat sdrii..

    maz~kak nur..
    wsalam kakkk..kena la nga slera umat lam umah kita ni kakk..silakan kak..rspi xsbrapa..smga kena dgn citarasa kak sklrgaa..lebiuuu..

    maz~cheq sue..
    salam kenal jgk buat sue..mksih ye sdi sngah dpur kmaz yg xsbrapa ni..kat msia nk dpt dging kmben fresh pun susah kan..kamz pun duk msk kmben kat sni je..kat msia mkn ayam injet je la..ok la bgi tekak kmaz sklrga..

    maz~nieza..
    silakan za..smga kena dgn slera za n hb..muahhh..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...