Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspotBahan-bahan (tiada sukatan tepat)
- 1 cawan air
- tepung beras secukupnya (maz tak sukat, jadi kena agak-agak la ye)
- 2-3 sudu besar penuh kelapa parut
- 1/4 sudu kecil kapur makan
- sedikit pewarna kuning
- sedikit garam dan gula
- pisang secukupnya
- minyak untuk mengoreng secukupnya
Cara-cara
1.Satukan semua bahan-bahan kecuali tepung beras dan pisang, kacau sebati. Kemudian masukkan tepung beras sedikit-sedikit sambil dikacau guna sudu agar tidak berketul (bancuhan ini tidak terlalu pekat atau cair ye, kiranya kalau celup pisang tu adunan akan melekat pada pisang)
2.Panaskan minyak dan boleh la digoreng pisang sehingga keperangan dikedua bahagian dengan api sederhana. Angkat dan toskan . Goreng sampai habis. Siap..
1.Satukan semua bahan-bahan kecuali tepung beras dan pisang, kacau sebati. Kemudian masukkan tepung beras sedikit-sedikit sambil dikacau guna sudu agar tidak berketul (bancuhan ini tidak terlalu pekat atau cair ye, kiranya kalau celup pisang tu adunan akan melekat pada pisang)
2.Panaskan minyak dan boleh la digoreng pisang sehingga keperangan dikedua bahagian dengan api sederhana. Angkat dan toskan . Goreng sampai habis. Siap..
No comments:
Post a Comment