Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..ni pun 1 lgi gambar lama mcm cinnabon bun hritu...dah stahun lebih dlm folder...gambar msa kat msia lagi...tkpe la deh bru nk updated pun...dulu pun dh ada skli n3 onde onde ni...memang sedapp onde onde labu ni...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
Bahan-bahan
- 300g labu kuning
- tepung pulut secukupnya
- nisen/gula melaka secukupnya - dipotong kecil
- kelapa parut secukupnya - gaul dengan garam secukup rasa
- 3 helai daun pandan - dicarik dan simpulkan
Cara
1. Kupas kulit labu dan rebus dengan sedikit garam sehingga lembut, kemudian keluarkan air rebusan dan lecek lumat. Sejukkan dulu.
2. Bila labu dah sejuk, dalam periuk didihkan air bersama daun pandan.
3. Dalam bekas yang sesuai satukan labu dan tepung pulut (tepung ni masukkan sikit-sikit) dan uli hingga jadi doh yang lembut dan tidak melekat ditangan. Jika perlu boleh juga tambah air sikit.
4. Amik doh dan leperkan kemudian letak 1 potong nisen/gula melaka dan tutup kemas. Masukkan dalam air yang telah mendidih dan tunggu hingga bebola tadi timbul. Angkat dan masukkan dalam kelapa tadi. Golek-golek agar kelapa bersalut seluruhnya.
msa kat msia dlu klu buat onde2 ni adir ipar suka sngat...siap pesan sruh simpan...biasanya buat bln puasa la...abangah pun sukaa...thun ni xbuat lgi...terasa mcm nk buat la plak...
No comments:
Post a Comment