- 1 1/4 cawan beras pulut - rendam 10 minit
- 1/3-1/2 cawan santan cair + sedikit garam
- 1 helai daun pandan
- daun pisang yang dilayu secukupnya
1. Sediakan pengukus dengan air mendidih.
2. Ratakan pulut dalam pengukus dan masukkan daun pandan, kukus selama 10-15 minit sambil dibalik sekali sekala.
3. Keluarkan pulut kukus tadi, masukkan dalam bekas dan gaul dengan santan (masa ni pulut akan nampak basah dan lembik sikit, takpe sebab nak kukus lagi sekali).
4. Kemudian masukkan semula pulut tadi dalam pengukus dan kukus lagi selama 8-10 minit.
5. Bila pulut dan masak, ratakan segengam pulut atas daun pisang, letakan inti secukupnya dan bungkus biar kemas, kelip hujung dengan stapler. Buat sampai habis.
6. Bakar sekejap sambil dibalik-balik atas dapur gas dengan api kecil atau pemanggang yang sesuai - maz bakar atas stove eletrik.
Inti
- 2 cawan kelapa parut
- 3-4 ulas bawang merah*
- 2-3 batang serai - hiris nipis*
- 1 senduk kecil cili kisar
- 1 cawan udang geragau
- 2 ekor ikan rebus - buang tulang dan hancurkan isinya
- gula dan garam secukup rasa
1. Kisar semua bahan yang bertanda * bersama sedikit air sehingga lumat.
2. Dalam kuali masukkan bahan kisar, bahan-bahan lain serta sedikit air lagi, kecuali ikan rebus dan perasa. Kacau sebati dan masak dengan api perlahan seketika.
3. Kemudian masukkan isi ikan, bahan perasa dan kacau balik sekali sekala. Masak sehingga kering. Siap dan sejukkan dulu.
sedap pulut panggang ni...tapi agak jarang jumpa di KK ni...terbayang bayang ke enakkannya....serunding...pulut...aroma di bakar tu....ermmmm...ngences terus.. :)
ReplyDeleteSedapnyerrrr... tun pernah buat sekali je.. tak larat nk menunggu inti dia kering
ReplyDeleteIn sya Allah nak cuba resepi ni. Tq fir sharing.
ReplyDelete