Assalamualaikum w.b.t...blik2 tomyam la klu masak berkuah tu...sbnarnya selama ni pun klu updated tomyam memang msuk santan...sblum ni pun dah ada n3 tomyam santan ni...ada kat sini...klu restoran thai siap guna air kelapa muda lgi sbgai kuahnya...memang sedapp tomyam masuk santan...kuahnya ada rsa lemak skit...tpi xrsa pun santannya...rspi pun sma je mcm selalu...yg versi nama siam pun ada...bleh tgk kat sini...tomyam siam ni daun ketumbar mestii kena ada...tukang masak ni pun klu xde daun ketumbar sangup tukar masak lain...mesti masuk daun ni klu buat tomyam tu...klu dak xkickk..mcm xckup syarat...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan..
Bahan-bahan
- 10 ekor udang saiz besar @ apa saiz - belah belakang dan buang urat hitam
- 2-3 sudu besar pes tomyam (maz guna pes thai yang dalam botol, tutup biru tu)
- 1/2 cawan santan
- 2 inci lengkuas - hiris
- 1-2 batang serai - ketuk
- 6-8 daun limau purut - koyak sikit
- 1 biji tomato -belah 4
- 1 labu bawang besar - belah 8
- 1 biji limau nipis - jika perlu
- 3-4 biji cili padi - ketuk
- daun ketumbar secukupnya
- garam ,gula secukup rasa dan aji jika suka
1. Dalam periuk masukkan tomyam pes, lengkuas, serai dan air dalam 3 cawan (biar padan dengan bahan sos).
2. Masukkan santan dan masak biar mendidih sambil dikacau sekali sekala.
3. Masukkan bawang, tomato, daun limau, udang dan perasa secukup rasa.
4. Masukkan jus limau secukupnya (biar ada rasa sedikit masam) dan sedikit daun ketumbar.
5. Masak sekejap sekadar udang masak. Tabur daun ketumbar dan letak cili pada bila menghidang.
ada plak telur dadar deh...bleh berpeluh2...tpi skrang ni tgh diet...xleh la nk layan selera sngat...duk mkn bnyk sayur celur dan rebus je...
Salam Maz...nampak sedapo tomyam tu..nanti lpg2 nak try lar.Minta izin copy resepi yer..terima kasih
ReplyDeleteWsalam kak...Alhamdulillah sedapp ditekak kami anak branak tomyam santan ni...silakan kak smga kena dgn slera kak sklrga...
ReplyDelete