Assalamualaikum w.b.t..'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya'..brkesempatan bertemu sekli lgi, masih dgn misi nak clearkan gambar lelama! udang ni pun menu Ramadhna hritu lgik..asik duk buat tomyam je..skli sekala main rebus la plak, sebnarnya kes tgk cooking show mat saleh tu rebus lobster..dri stu la dtg ilham nk rebus udg ni..xde lobster udang pun jdi la kan..sedapp isap kepalanya tu, manis..layan dgn sos thousand island..Inysaa Allah semoga jumpa lgi dan harap dapat dimaafkan segala khilaf..
Bahan-bahan
- 12 ekor udang saiz XXL
- 1 helai daun bay
- 1-2 cubit garam
1. Dalam periuk masukkan dalam 2 cawan air atau secukupnya (kira cukup untuk tenggelamkan udang je, air ni tak perlu banyak nanti hilang rasa manis udang), daun bay, secubit garam dan masak biar mendidih.
2. Kemudian masukkan udang dan masak biar udang masak dalam 5-6 minit atau bergantung pada saiz udang (jangan masak lama nanti udang jadi kecut dan isinya keras).
No comments:
Post a Comment