Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, September 20, 2015

Clam Chowder

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..apa kbar semua, amik masa skejap pagi ni cuba settle pic lelama ni..klu bleh nk update je cepat-cepat biar hbis gambar dlm folder tu, tpi klu hri minggu tu slalu xberksempatan utk buat n3..chowder ni pun lama sangat dh, kejadian sebelum puasa lgi..sblum ni dh updated yg versi ayam..bleh kenyang hbis semangkuk ni, layan dgn garlic bread pun sedapp..Inysaa Allah semoga bersama lgi dilain waktu dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada..

Clam Chowder by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 cawan isi clam @ kepah/lala - cuci bersih, toskan
  • 1 1/2 cawan cendawan butang putih segar yang dihiris nipis 
  • 1 labu bawang besar bombay - potong kasar
  • 1 ulas bawang putih - cincang
  • 1/2 cawan whipping cream
  • 1 1/2 kiub pati ayam @ secukup rasa
  • 1 sudu kecil lada hitam - tumbuk halus sikit
  • 1/2 sudu kecil daun basil kering 
  • 2-3 sudu besar allpurpose flour @ tepung gandum - bancuh dengan sedikit air
  • 2 sudu besar mentega
Cara

1. Dalam periuk masak 1 1/2 cawan air, bawang besar dan kiub pati biar mendidih dan bawang lembut, kemudian masukkan dalam pengisar dan kisar biar lumat.
2. Dengan periuk yang sama panaskan  mentega, masukkan bawang putih dan masak sekejap.
3. Masukkan clam dan masak sekejap biar keluar airnya, masuk serbuk lada hitam.
4. Masukkan cendawan, masak sekejap biar cendawan sedikit lembu kemudian masukkan 1 cawan air.
5. Masukkan bahan kisar, whiping cream, bancuhan tepung dan basil.
6. Sebatikan, perasa secukup rasa dengan kuib pati dan masak biar pekat sikit dengan api perlahan, boleh tambah sedikit air jika rasa terlalu pekat atau sedikit tepung kalau cair.
7. Boleh la dihidang ketika masih panas bersama roti atau biskut kraker.

chowder ni seangkatan dgn mushroom sup..dri segi rsa dan cara buat pun xbnyk beza, mood masak ni pun ikut waktu jgk..bila dtg angin rajin try buat menu western, tu yg duk ulang buat menu omputih je..pastu stop kjap..tunggu mood tu dtg blik plak..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...