

Tomyam SantanBahan-bahan
- 10 ekor udang saiz besar @ apa-apa saiz - dibelah belakang dan buang urat hitamnya
- 3 batang serai - dibelah
- 1 inci lengkuas - dihiris nipis
- 1 biji bawang besar - dibelah 6
- 1 biji tomato - dibelah 4
- 2 sudu besar pes tomyam thai dlm botol tutup biru
- 1 cawan santan
- 2-3 cawan air
- 4-5 helai daun limau purut
- 5-6 biji cili padi - dipotong serong ( kalau suke pedas, letak lebih)
- 1 biji cili merah - dipotong serong
- segengam daun ketumbar
- 1 biji limau nipis - amik jusnya (maz guna lemon)
- sedikit gula, garam dan aji (jika suke) sebagai perasa
- 2 sudu besar minyak masak - maz guna canoli oil
Cara :
1. Panaskan minyak dan masukkan serai, pes tomyam dan lengkuas. Tumis seketika.
2. Kemudian masukkan santan, kacau sebati. Masukkan air dan biar sehingga mendidih.
3. Masukkan daun limau purut, bawang, cili, daun ketumbar dan udang. Kacau sebati dan perasakan seenak rasa agar ada rasa masam yang menyerlah. Masak seketika lagi sehingga udang masak dalam 5-7 minit saja. Akhir sekali masukkan tomato dan padamkan api.
4. Sedia untuk dihidangkan. Hias dengan sedikit daun ketumbar.
kak mazzzzzz.... sihat ke tu? nak buat gak nih..feberet tomyam santan cam ni..kalau letak isi kelapa muda..fuhh lagi sodap kan
ReplyDeletex prnh pun masak tomyam santan. me ksh kak sbb share resepi nih.
ReplyDeletesalam perkenalan...
ReplyDeletesedap nampak tomyam tu...
salam kak maz....buat pe tu....mas tak pernah buat lagi tomyam santan..nnti nk try gak la..
ReplyDelete