Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma ajirni minan nar' (Ya Allah, pelihara aku dari api neraka), sama2 kita amal baca 7x selepas solat subuh sebaik saja bagi salam..semoga Allah Almighty terima all our doa and shower His mercy, Ameen.
bersua skli lgi diptg yg indah, Alhamdulillah atas segala nikmatNya..bru siap buat karipap, bleh la goreng ptg ni..lama dh jgk deh xmuncul gulai udg ni, banyk duk buat tomyam, tomyam je! sbb suami suka hirup kuah, mlm tdi pun tomyam jgk..tpi gulai ni pun dh lama la jgk peramnya, tkpe la ye wpun gmbar yg dh lama basi..mungkin bleh mendtgkan idea jgk pada yg fikir atau cri nk masak apa esk lusa..selain udg bleh jgk guna ikan bawal atau ikan kembung, sedap jgk! Inysaa Allah sampai jumpa lagi dan maaf atas segala kekurangan..
GULAI UDANG DENGAN KACANG BUNCIS by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 10 ekor udang
- 3 ulas bwang merah *
- 2 biji cili padi merah/cili merah *
- 3 cm kunyit hidup *
- 1/2 inci lengkuas - ketuk
- 2 cawan santan
- 1 keping asam gelugur
- sedikit kacang buncis
- garam, gula secukup rasa/aji jika suka
1. Tumbuk lumat semua bahan bertanda *.
2. Satukan santan, bahan tumbuk, lengkuas, asam gelugur dan kacang buncis, masak hingga mendidih.
3. Masukkan udang dan perasa secukup rasa, masak seketika lagi agar udang masak.
gulai kuning kunyit lengkuas ni memang pabret maz dri dlu sbb masa kecik bonda pun selalu masak gini ikan kembung, pastu ada ulam petai dgn budu tempoyak..walaaa nikmat sungguh..
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete