Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, April 26, 2016

Fish N Chips

Assalamualaikum w.b.t
'Hasbunallah wa'nik mal wakil' (cukuplah Allah penolong bagi kami), semoga Allah SWT guide us to the straight path, Ameen. 
bertemu skli lgi, tuan dapur ni rsa berat je mood plak pgi ni nk buat keje..cuci mata dgn fish n chips ni a dlu deh! xde idea plak nk mengarang panjang2, ni pun kejadian sblum berdiet..snak yg bleh kata kerap jgk duk buat, mudah dan sedap..maz guna hamour fillet atau filet ikan kerapu..sni ikan kerapu yg besar2 pun bnyk, klu kat pasar memang dijual yg dh siap potong atau fillet..klu ikan dorry yg jual frozen kat pasaraya tu tekak ni xbleh nk terima la plak, pernah la masa kat Msia dlu beli skli..pas dh defrost lembik dan bau semcm je, terus jdi rezeki tong sampah..kat sni pun ada ikan dorry frozen, tpi xpernah beli lgi la stakat ni..utk batter tu masih setia dgn rspi yg duk guna sblum, susu segar klu xnak masuk pun takpe..guna air sejuk peti je smua, tetap rangup..semoga jumpa lagi dan maaf atas silap yg ada..

FISH N CHIPS by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 4 keping hammour fillet/isi ikan kerapu (gambar ikan kat sini)
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/4 cawan allpurpose flour
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 50ml susu segar - option
  • 1/4 sudu kecil yis kering, mauripan dll - bancuh dengan 1 sudu besar sir suam
  • sedikit onion powder - option
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna kuning
  • air sejuk peti secukupnya
  • minyak untuk mengoreng secukupnya - maz guna minyak sayur
  • sos pilihan - maz buat mayo garlic sos - bancuh mayonis+sedikit susu segar, mentega cair+1 ulas bawang putih, tumbuk lumat dan secubit garam.
Cara

1. Dalam mangkuk sebatikan bahan kering, masukkan susu segar, yis, air dan pewarna (air tu agak-agak la ye, jangan cair, biar boleh salut ikan), kalau tak masuk susu segar, guna air sejuk peti semua.
2. Tabur sedikit serbuk lada hitam pada ikan.
3. Panaskan minyak secukupnya, celupkan ikan dalam adunan dan goreng hingga perang dan garing dikedua bahagian, angkat dan toskan, sedia untuk dinikmati bersama, kentang goreng dan sos pilihan.

yg buat sdrik lgi puas hati, dgn sangup dan terasa ikan fresh..prnah la beli skli kat restoran yg specialtynya fish n chips, kira pemes la kedai tu..tpi frustnya dia guna breadcrumbs utk salut ikan, xguna batter..pastu ikan pun nipisnya..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...