Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, April 15, 2016

Muffin Roti Sardin

Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma innaka afuwwun tuhibul afwa fa'fuanni' (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yang Rasulullah saw ajar pada Aisyah ra jika bertemu malam Lailatulqadar..sama2 kita amal baca selalu, semoga Allah SWT forgive us, our parents and accept our doa, Ameen.
satu lagi juadah ringkas dan sedap yg guna roti..klu ada roti yg dh nk expire ke bleh la godek buat kue, mudah je pun dan hasilnya Inysaa Allah memuaskan, kena plak dgn teh O secwn deh! ilham dri kesinambungan bingka roti berlauk ni..cuma ni buat saiz muffin, comel jgk klu nk hidang kat tetamu..mcm biasa rspi ni kecik je, dpt 1 try muffin saiz 6 lubang tu..klu nk buat bnyk kena gandakan la ye, Insyaa Allah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

yg postmortem skit, klu nak gaul terus sardin dlm roti tu pun bleh..maz isi dulu skit roti kat dasar acuan tu, pastu letak sardin skit dan tutup plak dgn roti..

MUFFIN ROTI SARDIN by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (6 biji)
  • 5 roti keping - koyak-koyak
  • 1 tin sardin kecil - amik ikan saja
  • 1/2 labu bawang besar - hiris nipis
  • 200lm susu segar
  • 2 biji telur - kocok dengan garfu
  • 1 sudu kecil minyak zaitun 
  • sedikit cili merah hiris
  • sedikit daun bawang cincang
  • sedikit garam
Cara

1. Panaskan oven suhu 180 C, sapu sedikit mentega pada acuan muffin.
2. Panaskan minyak, masukkan bawang dan masak sekejap, kemudian masukkan sardin (ikan saja), tekan dengan garfu sekadar isinya berderai, padamkan api.
3. Sebatikan telur, susu dan sedikit garam, tuang atas roti, masukkan cili merah dan daun bawang, sebatikan.
4. Isi separuh acuan muffin dengan roti, kemudian masukkan sardin, tutup pula dengan roti dan atasnya letak sedikit sardin lagi.
5. Bakar selama 20-25 minit atau hingga perang, sedia untuk dihidang ketika masih panas bersama sos pilihan.

layan dgn sos pun bleh! sesuai jgk ni klu buat sbgai juadah berbuka puasa kan! tukang masak ni memang gemar la klu yg jenis cepat dimasak sedap dimkn gini..

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...