Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, April 12, 2016

Yong Tau Foo Dengan Chee Cheong Fun (Homemade)

 Assalamualaikum w.b.t 
'Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adzaaban-nar' (Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka) Al Baqarah - 201, doa indah yg penuh dgn makna dan disukai oleh Rasulullah saw (Bukhari & Muslim) dan yg selalu kita amal baca selepas solat atau boleh baca bila-bila masa, semoga Allah SWT give us His mercy and forgiveness on the day we will need, Ameen.
stelah sekian lamanya xbuat yong tau foo, msa duk Msia dlu beli je kat pasar mlm deh! pastu waktu blik Msia thun lepas sempat la jgk lepas rindu 3-4x dgn yong tau foo ni..selama ni xde rsa nk buat sdri wpun teringin sbb bahannya xde, kat sni xde segala jenis bebola dan seumpamanya tu..crab stick je la, dlm duk mencari2 idea utk mknan berdiet..tu yg bleh terbuat yong tau foo ni wpun xckup segala menda, buat jgk la..pastu la bru dtg ilham nk cuba buat kuew teow yong tau foo atau chee cheong fun ni, ilham dri rsespi kuew teow yg biasa duk buat selama ni..Alhamdulillah semua dgn izinNya, resipi sos dri Minami myreispi..dedula dh ada n3, cuma maz ubah skit bahannya dri resipi asal..jazakillahukhairan pada penyumbang resipi, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

YONG TAU FOO DENGAN CHEE CHEONG FUN (HOMEMADE) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 5-6 tangkai cili kering - buang biji, rendam air sekejap dan toskan
  • 100g nisan keping kelantan @ gula melaka
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 cawan air
  • 2 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air dari 2 cawan
  • 2cm belacan - larutkan dalam air sikit
  • sedikit kicap manis - untuk gelapkan kuah
  • bahan-bahan untuk yong tau fo, kangkung celur dan chee cheong fun
  • sedikit bijan
Cara

1. Panaskan sedikit minyak (minyak yang belum guna ye), goreng cili kering dalam 1 minit, angkat dan kisar hancur bersama sedikit air (guna air dari 2 cawan tu).
2. Tapis dalam periuk, buang hampas cili, masukkan nisan dan belacan.
3. Masak biar nisan larut dengan api sederhana, masukkan sos tiram, sedikit kicap manis.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau selalu agar tidak berketul, masak sepejap lagi biar kuah pekat dan jadi berkilat, boleh tambah sedikit sos tiram atau kicap jika kurang rasa, padamkan api.
5. Boleh la dihidang bersama bahan yong tau foo dan tabur sedikit bijan, maz guna jejari ketam, sosej je, segala jenis bebola takde jual kat sini.

ni kejadian yg memula buat, main hentam je apa stok yg ada..pastu hri2 la duk ulang buat yong tau foo ni sampai 4-5x rsanya, semua suka..sedap sungguh komen umat kat rmah ni, suami hirup licin kuah! ank2 amik mkn crab stick dgn sosej je..

puas hti sangat dpt mkn yong tau foo homemade ni wpun serba kekurangan, dgn lembut chee cheong fun dan sosnya yg manis, memang kickk! ni la 4 gulung chee cheong fun yg 1st try dgn 2 sd tepung tu...pastu buat plak utk mkn mlmnya, memang kemaruk yong tau foo la..tu yg duk ulang buat smpai 2x shri, tpi skli buat maz memang buat skit je la..pastu stop la dlu skjap, rumah ni gitu la..mesti kena ulang berkli2 dlu klu yg dpt sambutan..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...