Assalamualikum..1 lgi kjdian udg yg dimsk utk dner..kbtulan stok udg pun bnyk..bsar2 plak tu..jdi diproses grill mcm ni je..buat garlic btter sos ala2 sos fish n chip kat manhattan fish market gituw..rspi tu kita main hntam je..janji kna dgn slera kan...
pastu ada sour cream skli..xyah susah2 nk p mkn kat kdai lgi dah..bnyk jimat ni..Grill Prawn & Garlic Butter Sauce by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 10 ekor udang - maz guna saiz besar
- 3-4 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted butter)
- sedikit fresh thyme
- sedikit tako spice (mexican herba)
1. Udang dibelah belakang sampai ke kepala dan buang urat. Cuci bersih dan toskan.
2. Cairkan sedikit butter dalam microwave dan campurkan dengan thyme. Kemudian lumurkan pada seluruh udang. Taburkan sedikit tako spice. Perap dalam 1 jam.
3. Kemudian boleh la dipanggang dengan cara buka belakang udang yang dibelah dan letak atas pembakar, kemudian bila dah masak, balikkan belah satu lagi pulak.
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
- 1 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted)
- 1/4 cawan whip cream
- sedikit susu segar - jika perlu
- sedikit dry oregano
Cara
1. Dalam kuali, cairkan butter. Kemudian masukkan bawang putih. Masak dalam 1 minit.
2. Masukkan whip cream dan kacau sebati, guna api perlahan. Perasakan dengan sedikit garam dan padamkan api. Kalau pekat sangat boleh tambah 2-3 sudu besar susu segar. Taburkan sedikit oregano. Siap.
3. Boleh la dihidang bersama sour cream dan salad pilihan - maz buat potato salad sekali.
No comments:
Post a Comment