Assalamualikum..solok lada ni pun dah lama jgk kjdiannya..kbtulan msa p psraya tu tgk cli bsar2..amik la 4 bjik..memang dah niat nk buat solok ni la..buat mkn nga nsi krabu sbnarnya..tpi nsi krabunya xsnap la plak..cli ni dri india..sedapp mkn..xpedas langsungg..
Bahan-bahan
- 4 biji cili hijau - belah tengah dan buang biji
- 1 ekor ekor kembong rebus (saiz kecil) - amik isi
- 1 cawan kelapa cair
- 4-5 sudu besar kelapa parut
- 2 biji bawang merah
- sedikit garam, gula ada aji secukup rasa
Cara
1. Tumbuk lumat bawang merah, masukkan ikan dan kelapa serta bahan perasa. Tumbuk sampai sebati.
2. Isi dalam cili, tekan biar padat. Masukkan dalam periuk bersama santan dan masak sehingga santan mendidih, cili lembut. Perasa dengan sedikit garam dan gula jika perlu.
buat 4 bjik pun bleh 2x mkn..tpi cli ni memang bsar dan pnjang..last2 msuk pti sbjikk..
salam winduuu kak Maz! lamanya tak singgah sini.akak apa khabar?
ReplyDeletesedap solok lada ni fav saya ni kak...suka bangat baru 1st time cuba buat hari tu...nanti nk cuba lagi:)