Pau 3S..sedapp..senang & simple..
Assalamualaikum..plik je bnyi nama pau ni yee..sbnarnya kjdian ni brlaku msa kita memula smpai bln lepas..hti trngin nk buat pau..cri2 rspi ada yg gna tpung pau..tpung hong kong..tpi sni smua tpung tu xde la..pastu cri lgi rspi yg gna gndum biasa..ada gna shrtning la plak..xde jgk stok shrtninya..dh la tu..smua rspi ada skatan..smada dlm gram atau cwn..msa tu bru smpai kan..usahkan pnimbang..cwn nk sukat pun xde..tpi hti nk buat pau jgk..tawakal la..buat jgk mai tuang2 gituw je..xde sukat2..tpi alhmdulillah bila dh msk..buka2 pngukuss..memang trkezuttt la tgk paunya..xde kecutt langsungg..licinnn je paunya..lembutt..sdppp..pstu bila dh bli cwn pnyukat dan pnimbangnya..kita buat la lgi pau ni hjung mngu lepas..dan kli ni kita sukat la sbb nk rspi yg btul..3S tu adalah utk..senang..sedap dan simple..memang lembutt dan senang saja nk buat..memang kita puashati la wpun pau bidan terjun..hehee..ni la pau yg kita mkn skli nga kulit luarnya tu..biasa klu mkn pau..msti buang dlu kulit luar pau tu..
Pau 3S (Sedap, Senang, Simple) by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (dalam 14 biji saiz kecil)
- 1 1/4 tepung serbaguna (allpurpose flour) - tepung gandum pun ok
- 110ml air sedikit suam
- 1/2 sudu besar yis kering
- 1/2 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 3 sudu besar minyak masak - maz guna sunflower oil, sini xde minyak sawit
- 1/2 sudu kecil garam
- inti secukupnya - maz guna inti kacang merah, biar keras dalam petiais sekejap senang nak bulatkan
- kertas minyak secukupnya - potong 4 segi kecil untuk lapik bawah pau
1. Dalam bekas yang sesuai masukkan air, yis dan gula. Biarkan seketika dalam 1-2 minit.
2. Kemudian masukkan minyak masak dan kacau sikit guna garfu.
3. Satukan baking powder, tepung dan garam, kemudian tuang dalam bancuhan yis tadi sampai dikacau guna garfu dan tepung melekat pada garfu.
4. Kemudian boleh la diuli guna tangan. Kalau lembik celup je tangan dalam tepung (atau tabur je tepung sikit) dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan dalam 8-10 minit. Ramas-ramas manja pun ok semasa proses menguli tu.
5. Tutup bekas dengan plastik/tuala yang sesuai dan rehatkan doh selama 30-35 minit atau dah naik sekali ganda.
6. Sediakan pengukus. Amik doh yang telah naik tadi dan tumbuk sikit buang angin. Kemudian amik doh sebesar bola ping pong dan leperkan sedikit, masukkan inti dan tutup kemas. Kemudian letakkan sekeping kertas minyak dan susun dalam pengukus. Buat sampai habis dan rehakan pau selama 10-15 minit.
7. Kukus dalam air yang telah mendidih selama 8-10 minit dengan api sederhana. Pastikan penutup pengukus dibalut dengan kain/tuala agar air tidak menitis atas pau.
saiz pau ni sbnarnya kecik je..bleh skli ngapp..hehee..tpi ni gmbar dekat..tu yg npak agak bsar skit..memang akan slalu buat la..smua sukee..suprise snguh la yg memula buat tu..sbb memang main tuang2 je..
wah..wahh..wahh.. akk dtg nk buat facial.. kasi hilang kedut2 sekali.. cam pau ni boleh ke..hihihi.. gebu n putih melepak sungguh .. bila2 nnti akk nk cuba rspi maz ni..
ReplyDeleteMacam best je sbb 3s, kena cuba nih.
ReplyDeleteAslmkm Maz cayaaaaang!! Macamana lak Along tak perasan Maz balik blogging ni... dok tingat2 juga baru ni... Welcome back!!! Miss you tau!
ReplyDeletegebussss nye pau maz....lama betul kak ilah tak buat pau...dah ada BM tu bukannya nak rajen..mula2 beli jer..hari2 meroti...bygkan kalu dok jauh2 mcm maz...susah nak dpt brg2...huhuhu kuat juga semangat maz utk masak2..untung anak2..
ReplyDeleteWeeeeyyy rajinnya koooo Maz...mengepauuu la pulak...cantik licin tul kejadiannya...mcm muka ko jgk yg putih melepak lgk licin kemerahan tuh...hehehhe
ReplyDeleteMaz..wey, senang simple senang....and kenyang....3sk:) he2...ngade2 tambah nama....nak simpan ar reccipe mudah bgt ni k maz.....molat moooolat pau maz ni.....
ReplyDeleteslm maz.... lamanya tak singgah sini dek kebizian yg tak habis2.Harap maz sekeluarga sihat2... kita nak minta izin cnp resepi pau ni...nanti time free nanti cadang nak buat...tq..
ReplyDeletekak maz tepung tu 1 1/4 apa cawan atau apa?mana tau kot2 kita nak wat gak pau ni macam cantik dan sedap aje.inti seme dah siap ada dah
ReplyDeletemaz~kak zana..
ReplyDeletemai la kakkk..duk diam2...kan trcucuk tmpat lain plak..muahhh..mksih ye kak sdi cba pau ni..tpi memang lembut kan...nk buat pun senang..muahhh..
maz~kak antah..
silakan kak..memang simple n mudah je..insyaallah puashti..
maz~along..
wsalam alonggggg..tkpee saja mncul snyap2..nati senang nk ilang lgikk..hehehe...miss u to sis..mksih ye along sdi jnguk kita lgi...muahhh..
maz~kak ilah..
sma la nga kita kak..smjak blik msia dlu..xmrti pun..asik mkn rti nga lori je..dh lama BM tu tdur..huhuu..taim rjin je kak..bila M dtg..blik jgk..
maz~kak ummi..
tu la pau yg kita crita kat ym tu kak..pau bidan trjun...licin ye kakk..amboiii pkai trpong gajah ke leh npak smpai merah2 tu kakkk..hahaa...
maz~ayu..
kita memang slalu nk buat kje yg senang2 je ayu..nk cpat siap..hehee..tpi insyaallah puashti..silakan ayu smga kna nga citarasa ayu sklrga..muahhh..
maz~kak wana..
wsalam kak..alhdlillah kita sklrga sihat2 aje..tkpe kakk..biasa la suri rmah ni memang xckup msa kan...smua bnda nk buat..kang klu asik duk ngdap blog je nti bnda lain xjln plak..kita pun bru je buka blik blog ni mngu lepas..mksih ye kak sdi sngah jnguk kita...
maz~ida..
ooo pham ye..mksudnya 1 cwn + 1/4 cwn lgi..smga ida jelas ye...kita dh jwb kat blog ida jgk..mksih sdi mncuba..smga kna nga slera ida sklrga..
salam kenal maz..sedap pau 3s ni saya dah buat..lembut jek...yg paling bagusnya sebab pakai tepung gandum....terima kasih byk2 atas resepinya..:)
ReplyDeletemaz~Q..
ReplyDeleteSlm kenal jgk buat Q..mksih ye sdi sngah dpur kcik kmaz...ooo Q dh cba ye pau 3S ni..mksih krn sdi mncba rspi yg xsbrapa ni..smga kna dgn citarasa Q..
assalamualaikum
ReplyDeletemmm... minta resepi ye. tq