Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, May 8, 2015

Chicken & Veg Pizza

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..kalimah yg ringan dimulut, berat ditimbangan Al Mizan...bertemu sekli lgi dipagi jumaat yg barakah...Alhamdulillah atas segala rahmatNya...semoga diterima segala amal kebaikan kita hri ni...Inysaa Allah..menu yg bleh kata selalu duk buat...klu rsa xde idea utk mkn ptg atau mlm...godek buat piza ni la...mudah dan kenyang...bleh letak apa toping ikut selera atau stok yg ada...sos mcm biasa maz guna pes tomato saudia je seperti sebelum ni...nk senang keje, tapi tetap sedappp sosnya...selamat berhujung minggu, semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas kekurangan yg ada...

klu buat piza kena buat jenis nipis gini...klu buat tebal nati ada yg ckp...mcm mkn roti la mommy...klu piza beli pun sama, mesti order jenis thin crust tu...

Chicken & Pizza by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Doh Pizza
  • 1 1/4 cawan allpurpose flour/tepung serba guna
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/2 sudu kecil yis kering - mauripan dll
  • 1/2 sudu kecil gula
  • 2 sudu besar extra virgin minyak zaitun
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara

1. Dalam mangkuk satukan air, yis dan gula, kacau dengan garfu biar larut sikit.
2. Masukkan minyak zaitun, garam dan tepung sambil dikacau dengan garfu buat bulatan jam, kemudian uli dengan tangan selama 5-7 minit biar jadi doh yang lembut.
3. Tutup mangkuk dengan plastik/tuala dapur, perap selama 30-35 minit atau biar naik 1x ganda.
4. Keluarkan doh, tumbuk sikit dan canai bentuk bulat nipis, letak atas loyang pizza yang telah disapu dengan sedikit minyak zaitun.
5. Ratakan sos pizza atasnya, tabur cheeese secukupnya dan bahan pizza yang lain, akhir sekali tabur sedikit daun basil dan tuang sedikit minyak zaitun.
6. Bakar selama 15-18 minit dengan oven suhu 200 C yang telah dipanaskan dulu selama 10 minit hingga sedikit perang atau bergantung pada oven masing-masing.

Bahan atas pizza
  • 1 keping isi dada ayam - belah nipis sikit
  • 3 keping nenas tin - hiris
  • 1 biji tomato - buang bijinya, dadu
  • 1 labu bawang besar bombay - hiris nipis
  • sedikit daun bawang 
  • sedikit daun basil kering
  • sos pizza secukupnya
  • mozarella cheese secukupnya
Cara

1. Lumur isi ayam dengan sedikit garam dan gula, panaskan kuali non stick dan letak dada ayam tadi, masak biar sedikit perang/masak setiap bahagian selama 2-3 minit, kemudian hiris nipis.
2. Untuk sos pizza, maz guna tomato pes, bancuh dengan sedikit air+gula+garam+1 ulas bawang putih tumbuk lumat+daun basil kering.

uli pun sikit je...dpt la sebjik gedebak ni...cukup la utk mkn 4 beranak...abangngah memang suka letak bawang banyak...maz pula suka nenas tin tu...sedapp manis2 sikit dengan cheese panas tu...walaaa..enakk sungguh! terasa mcm nk mkn piza la plak...

2 comments:

  1. waw sedap sekali bikin perut keroncongan saja... saya lagi konsumsi Jelly Gamat Gold G Obat Kanker Lambung Tradisional apakan tidak apa apa makan makanan ini???

    ReplyDelete
  2. Sesiapa yang minat memasak try
    http://amazing-tm5.blogspot.com/
    pasti Terbaik

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...