Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa'nik mal wakil'..sushi ni pun dah berbulan jgk peram, bila rsa teringin nk mkn tu biasanya memang akan buat sdrik, klu beli pun xpuas mkn..mahal la plak sushi kat sni..5-6 ketoi yg biasa je pun dh 3 dinar atau dkat 3o henggit..cuma beras sushi la yg mahal skit..500g dekat 2 dinar atau 18 henggit..dah acap kli jgk sblum ni update sushi ni, mudah saja nk sedia pun dan boleh pelbagaikan sushi apa..abangngah dgn babanya la peminat sushi ni...Inysaa Allah semoga ketemu lgi dan mohon maaf atas kekurangan yg ada...
biasa buat dengan beras wangi je..kli ni guna beras sushi plak..guna beras sushi ni mkn bnyk pun rasa mcm xkenyang..takpe la deh roll tu xcentre atau cantik mcm kedai punya, janji semua filling lekat kat dlm tu..kihkihh..
Bahan-bahan
- 1 cawan beras sushi @ beras wangi
- 1/2 sudu besar cuka epal/cider apple bancuh dengan 1/2 sudu kecil gula
- seaweed sheets secukupnya/kulit sushi
- ikan salmon segar, jejari ketam, buah avocado,lobak merah, timun jepun
- wasabi, kicap sushi dan halia jeruk pink tu jika suka
1. Cuci beras sushi, masuk air ikut sukatan beras dan masak seperti biasa hingga masak.
2. Bila nasi dah masak, terus masukkan cuka epal dan gemburkan nasi dengan garfu biar sekata.
3. Masukkan nasi dalam bekas dan tutup, biar nasi suam sikit.
4. Letak sekeping kulit sushi atas bamboo mat (yg utk gulung sushi tu), ratakan nasi separuh dari kulit sushi biar nipis dan susun bahan inti ditengahnya, kemudian gulung biar kemas.
5. Potong dan boleh la dihidang bersama wasabi, kicap sushi atau jeruk halia.
buat sdrik ni memang jimat benar la..puas mkn..tpi semua kena ckup syarat la wpun buat sdrik..org yg nk mkn tu nk mcm sushi beli..selain wasabi menyengat idung tu, kicap sushi dan halia jeruk kena ada...
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete