Assalamualaikum..aloha laaa..tyng kek lgikkk!! hehe..dah le tu n3 trakhir plak? nk p mana la si maz..mrajuk nga kek ke?? hehe..sbnarnya ni bkn la n3 yg trakhir utk slama-lamanya..ni cma last n3 dri dpur kita di msia utk thun ni..npaknya kita nk kna hangkut dpur dan sgala priyok blanga kita ni..nk tkar angin skjap..nk p main msk2 kat bwah pkok kurma plak weiii..hehe..insyaallah smga kita dan anak2 slamat smpai dan dipermudahkan segala urusan kita hari sabtu ni..risau jgk sbb ada bwa stok tmpyak nga budu..hehe..biasa la kan..nk msuk negara org..mcm2 karenah jgk yg kna dilalui..
msa pestime kita p dlu..jnuh jgk ler kna tngu sgala ursan dkmentasi ni kat aport depa..waalapun kita ni pndtng dgn izin..hehee..msa tu jgk la pak arab duk sruh smile..smile..nk amik gmbar utk kluarkan CPR ( Cerificate of Permanent Residence ) klu kat msia permit la kut ye..senak peruk jgk la dibuatnya..dh ler boring duk dlm kpal trbng dkat 9 jam..kna mnggu plak kat stu..msa tu pun kita p nga anak2 je..suami dah p dlu..pastu kan..bila CPR dah siap..kita sdri xlalu nk ngokk! dgn tdungnya senget..mka plak brmnyak bleh wak greng dging brger..hehee..ye la xsmpat nk tacap2 pun..yg suami kita ni duk risau kat luar..sbb kami xmncul2 lgi..org lain yg sma flight nga kita dh xde..kita pun mnglabah jgk la msa tu..tempat org kan..nk call suami xbleh..hp xde line sna lgi..huhuu..memang mcm tu la agaknya ye kat negara mana2 pun..
maap la ye pnjang plak mukdimah kita kli ni..ok la meh crite psal kek la plak ye..sbnarnya ciskek ni pun kita buat skli nga kek lapis surabaya tu jgk..buat hri jmaat lepas msa makcik kita bwa datuk dan nenek dtg jejln ke umah hri ahad lepas..klu nk harap buat utk mkn sdri memang tdur le oben kita tu..kbetulan stok cream cheese pun ada skit lgi..pastu kita tgk yogurt mngga pun ada 1 bks lgi..jdi kita pun gndingkan ler..smbil2 nk clearkan peti ais tu..klu dismpan ntikan blik2 tgk ada lembu plak lam pti kita tu..hehee..tpi kan..msa duk putar adunan tu dlm hti ni duk ckp sndri..nsib la kli ni ye..klu jdi..jdi ler kek aku ni..klu xjdi pun..nk buat mcmana!! sbbnya kita main cmpur je ikut suke ati..org kata nk hbiskan apa stok yg ada..sukatan pun suke2 kita je nk letak bnyk mana..tpi alhamdulillah rzki mnyebelahi kita..mnjdi kek ku ituw..dan ni ler hasilnya bila dh siapp..mrbelesss..enak snguh!! adik2 ipar kita pun ckp sdp..bgi kita yg xreti bab2 kek ni..dh rsa puah ati sngat la dgn kek yg trhasil ni..ok la crite skit2 dh la ye..yg slebihnya biarlah gambar yg critakan sgalanya..skit apenyee..dh mleret2 tu weii..hehee..akhir kata salam sayang buat semua dan insyaallah smga jmpa lgi disini..
tkstur keknya lembut berkrimm dan smooth sngat2..xnpak mcm bake ciskek sngat kan..klu kata chill ciskek pun mgkin ada yg prcaya ni..hehe..pastu kmbinasi rsa mangga yg tidak trlalu ketara digndingkan plak harum lemon tu..lgi ler bgi 'up' pda rsa ciskek ni...
amik pisau nti ptong sdri la ye nk bnyk mana..hehe..Kak Ummi..pndang lah! lihat lah! ada rsa2 mcm trtngal brang ke kat dpur kita ni kak..hehee..muahhhh...
Manggo Marble Cheesecake (Bake) by ilhamdapur.blogspot
makan time..yumm..yumm..pastu ada plak kopi O pekat scwn..xyah susah2 p secret recipe lgi dh!! betul..btul..betul..hehee..
Manggo Marble Cheesecake (Bake) by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
- 100g biskut marrie perisa kopi/asli @ apa-apa biskut yang sesuai
- 50g butter - dicairkan
Untuk Kek
- 200g creamcheese (suhu bilik)
- 75g gula halus
- 1 bekas yogurt perisa mangga (135g) @ apa-apa perisa ikut citarasa
- 10g tepung jagung
- 1 biji telur saiz B
- 80ml whipping cream
- 1/2 sudu besar jus lemon
- 1/2 sudu besar lemon zest
- sedikit coklat emelco - untuk buat marble
- Loyang loose pan 7 inci yang dibalut dengan aluminium foil sebaiknya
Untuk Base (Lapisan Biskut)
1. Hancurkan biskut dan gaul dengan butter cair sehingga jadi macam serbuk roti. Tekan-tekan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpan dalam peti selama 15-12 minit (bukan sejuk beku ye).
Untuk Filling
1. Hancurkan biskut dan gaul dengan butter cair sehingga jadi macam serbuk roti. Tekan-tekan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpan dalam peti selama 15-12 minit (bukan sejuk beku ye).
Untuk Filling
1. Panaskan oven 150 C.
2. Putar creamcheese hingga sebati. Kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan yogurt, putar lagi. Masukkan tepung jagung dan whipping cream dan pukul sebati. Akhir sekali masukkan jus lemon, lemon zest dan telur. Putar lagi sekadar untuk sebatikan semua adunan.
3. Tuang dalam loyang yang telah sedia dengan lapisan biskut tadi, ambil 1 sudu besar adunan dan campur dengan sedikit coklat emelco. Letak secara rawak diatas permukaan adunan dan lorekkan guna lidi satay.
3. Tuang dalam loyang yang telah sedia dengan lapisan biskut tadi, ambil 1 sudu besar adunan dan campur dengan sedikit coklat emelco. Letak secara rawak diatas permukaan adunan dan lorekkan guna lidi satay.
4. Bakar dengan suhu 150C selama 1 jam 20 minit atau bergantung pada oven masing-masing dengan cara steam bath (1 loyang berisi air panas kemudian baru letakkan loyang kek yang telah dibalut dengan aluminium foil).
5. Bila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam oven selama 1 jam (masa ni kek masih lagi sedikit lembut dibahagian tengah, kek akan keras sendiri bila disimpan dalam peti, buka sejuk beku ye) kemudian balut loyang kek dengan plastik wrap dan simpan dalam peti selama 12 jam atau semalaman sebelum dihidangkan.
6. Lorekkan ditepi keliling kek dengan pisau yang bermata nipis agar kek tidak melekat pada loyang. Kemudian boleh la dilonggarkan loose pan tadi dan dihias ikut cara masing-masing. (jika perlu, celupkan dulu mata pisau dalam air panas, kemudian lap dan baru digunakan).
P/S : PASTIKAN loyang kek dibalut dengan aluminium foil sebaiknya dan kemas agar air tidak masuk, jika perlu, balut 2-3x atau guna 3 loyang ( 1 loyang kosong dimasukkan loyang kek dulu, 1 loyang lagi yang bersaiz lebih besar sedikit baru dimasukkan air panas, cara ni selamattt..maz sentiasa guna cara ni..)
5. Bila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam oven selama 1 jam (masa ni kek masih lagi sedikit lembut dibahagian tengah, kek akan keras sendiri bila disimpan dalam peti, buka sejuk beku ye) kemudian balut loyang kek dengan plastik wrap dan simpan dalam peti selama 12 jam atau semalaman sebelum dihidangkan.
6. Lorekkan ditepi keliling kek dengan pisau yang bermata nipis agar kek tidak melekat pada loyang. Kemudian boleh la dilonggarkan loose pan tadi dan dihias ikut cara masing-masing. (jika perlu, celupkan dulu mata pisau dalam air panas, kemudian lap dan baru digunakan).
P/S : PASTIKAN loyang kek dibalut dengan aluminium foil sebaiknya dan kemas agar air tidak masuk, jika perlu, balut 2-3x atau guna 3 loyang ( 1 loyang kosong dimasukkan loyang kek dulu, 1 loyang lagi yang bersaiz lebih besar sedikit baru dimasukkan air panas, cara ni selamattt..maz sentiasa guna cara ni..)
Perghhhh! Terliuq kita...sedap tuh...
ReplyDeletesalam maz,akak doakan semoga segalanya di permudahkan..terutama budu2 dan tempoyak..
ReplyDeletetu yang paling mustahak kan? ..moga bertambah2 lagi resepi yang enak2 yang akan di post kan di sini..
kak maz..semoga perjalannan dimudahkan Allah... take care
ReplyDeletesalam kak..moga semuanya berjalan dengan baik yer....bawa stok banyak2 kak.....senang ....he..he..
ReplyDeleteselamat berangkat...moga dipermudahkan...nanti blh buat kek kurma lak yea...hehe
ReplyDeletemmg sgt menyelerakan ciskek itu... kak maz jaga diri leklok ye...semoga semuanya selamat...
ReplyDeletemesti sedap kan... semoga selamat sampai ke destinasi ye. amin ..:)
ReplyDeleteSalam Mazzz...
ReplyDeleteErm, mengancam! Sedap rasa cantekk ghupe..cm tuan die gak, ;p
Maz..byak mana bwak budu n tempoyak ni weyy.. jgan tertumpah masa depa main campak2 luggage dah ler, nak beli kat sana x ada! Ehh ada2.. g jmpa student2 msia kat sana sah2 depa bwak stok byak..hehe!
Bon voyage maz...slamat pergi n balik..
Salam Maz, Semuga di permudahkan perjalanan awak ye. Apapun akak dah terliur lihat cheesecake awak tu cedap sangat ,kek lapis coklat tu pun belum sempat buat lagi.haha.
ReplyDeleteTake care n have a nice trip
aduh maz.... mgodanya kek nih. tliur btl dibuatnya.
ReplyDeletesedapnyer!
ReplyDeleteMaaaaaaaaaaaaaaazzzzzz...kejiii tauuu tayang2 gambar jek kat akak...awat x pos sini sebagai buah tangan terakhir mu...huhuuu...waaaa, nangis guling2 dah ni, mcm Maz pergi 2 tahun..hehee.. Xpa la Maz, selamat berbulan madu yea...layan cukup2..waaaaa..jangan lupakan akak di sini eh...huhuuuu...
ReplyDeleteWsalam semua..
ReplyDelete~ to my dearest friends..mksih buat smua..muahhhh..