
nama pun kita main buh je tu..sbb xthu nk bgi nama apa..kang klu letak nma udang campak je..ksian plak kat udg2 kita tu kan..heehe..
Sumber Resipi : Ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (tiada sukatan tepat)
- 15 ekor udang saiz sederhana besar - dibelah belakang dan toskan, kemudian gaul garam kunyit
- 1 sudu besar cili kering yang dikisar
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili
- 2 ulas bawang putih - dicincang
- 1/2 labu bawang besar - dihiris nipis
- 2 biji cili merah - dipotong serong
- 1 tangaki daun kari
- 1 sudu besar air asam jawa
- sedikit gula dan serbuk pati ayam sebagai perisa - jika perlu
- minyak masak secukupnya
- sedikit bijan
Cara
1. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga masak.
2. Dengan kuali yang sama, keluar minyak goreng udang tadi dan tinggal dalam 4-5 sudu besar saja, kemudian masukkan bawang putih dan daun kari.
3. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing. Kemudian masukkan sos cili, sos tiram dan air asam jawa. Kacau sebati.
4. Masukkan pula bawang besar dan perasakan seenak rasa, jika perlu boleh ditambah dengan sedikit gula dan serbuk pati ayam.
5. Akhir sekali masukkan udang dan balik-balikkan agar udang sebati dengan sos.
6. Tabur bijan secukupnya sebelum dihidangkan. Siapp..
kak maz,walaupun main campak,tapi nmpk yummy sgt... leh try ni,sbb mie sgt suka udang.. blh msk list nih...
ReplyDeleteSalam, Kak Maz... berseri2 udang tu bila dicampakkan bijan kan... sy sukaaaaaaaa udang gak.. hihihi
ReplyDelete