

Sumber Resipi : Ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan (tiada sukatan tepat)
- 10 ekor udang saiz sederhana besar - dibelah belakang dan toskan, tabur sedikit garam (sikit je ye)
- 1/2 labu bawang besar - didadu kecil
- 2 ulas bawang putih - dicincang halus
- 1 tangkai daun kari
- 3-4 biji cili padi merah dan hijau (kalau suke pedas, letak lebih) - dipotong kecil
- 1 -2 sudu besar sos cili thai @ apa-apa sos pencicah sepertinya
- 2-3 sudu besar air (jika perlu)
- 1/2 sudu besar air asam jawa
- secubit gula perang - jika perlu
- tepung jagung secukupnya (dalam 2-3 sudu besar) digaul dengan sedikit serbuk pati ayam sebagai perisa
- sedikit daun bawang - dipotong panjang
- minyak masak secukupnya
Cara
1. Panaskan minyak, masukkan udang, balik-balikkan dan goreng sehingga masak. Buat sampai habis. Angkat dan toskan.
2. Dalam kuali yang bersih, panaskan 2-3 sudu besar minyak masak (yang baru). Masukkan udang tadi dan tepung jagung (masa ni guna api besar dan dengan cepat kacau balikkan udang tadi agar sebati dengan tepung jagung). Angkat dan ketepikan.
3. Dengan kuali yang sama tadi, masukkan 3-4 sudu besar minyak (yang baru). Masukkan bawang besar, bawang putih dan daun kari. Kacau sehingga bawang kekuningan. Kemudian masukkan sos cili thai, air asam jawa, dan sedikit air jika perlu. Kacau sebati.
4. Perasakan seenak rasa dengan sedikit gula perang (jika perlu). Masukkan udang, daun bawang dan gaul sekata. Siap...
Salam Maz...Akak memang suka resepi campak2 ni....kalau Akak panggil resepi terlungkup pun boleh jugak...sebab lepas masak...makan basuh terus terlungkup kuali tu...sebab sekali masak habis...tak payah nak panas2kan balik dah!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletekonfem untuk dinner ni saya try... tq
ReplyDeletehmm..terliur tengok gambar udang je..cam ne lak dengan rasenye..macam sedap jer nie..nak try gak lah..thank you..
ReplyDelete