'Assalamualaikum w.b.t..'La ḥawla wa laquwwata illa billah' (tiada daya upaya melainkan padaNya jua la tempat berserah), semoga kita sentiasa dlm lindunganNya
dh mcm2 menu kluar kat dpur ni, sekejap dgn kari india la..menu siam la, ni korea plak, gitu la tukang masak ni..kena selalu cri ilham nk msak apa, kekadang tu fening jgk! tghri lain, mlmnya lain plak..kejadian lempeng korea ni pun utk alas perut mlm, cari yg mudah2 je..pestime la merasanya ni, mujur la anak mkn wpun penuh dgn sayur, sedap plak kata abangngah...buat garing2 memang bleh hbis la 2 keping tu, wpun sos pencicahnya kicap, tpi sedap! sbgai panduan maz tnya pakcik google jgk resipi pajeon ni, ada mcm2 versi..ada yg guna tepung pancake, ada yg masuk telur..ni maz buat cara sdrik je, ala2 bancuhan cucur udang yg duk buat seblum ni, sos kicap tu pun maz ubah suai jgk skit..Inysaa Allah jumpa lagi, semoga Allah guide us to the straigh path dan maaf atas kekurangan yg ada..
kekadang tu fening jgk duk pkir nk masak apa kan! hri minggu je mkn luarnya, tu pun klu nasi arab dh xlalu..sni semua restoran menu tghri dgn mlmnya sama je..nasi atau makanan grill, klu nak jenis cicah dgn roti naan kena cri kedai india atau pakistan..
KOREAN PANCAKE (PAJEON) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 cawan allpurpose flour@tepung gandum
- 1 cawan air
- 1/4 sudu kecil yis kering/mauripan dll - larutkan dalam 1 sudu besar air suam
- sedikit garam
- daun bawang secukupnya - potong dalam 1 inci
- lobak merah secukupnya - sagat panjang
- sedikit minyak sayur
- 1 sudu besar kicap manis
- 2-3 sudu besar air
- 1/2 sudu kecil kicap ikan/nampla
- 1 sudu kecil madu/gula
- sedikit cili flakes
- sedikit bijan
- sedikit daun bawang
1. Dalam mangkuk sebatikan semua bahan kecuali sayur (bancuhan ni jangan pekat sangat, kena sayur banyak), kemudian masukkan sayuran.
2. Dengan kuali non stick, panaskan sedikit minyak dan ratakan bancuhan pankek biar nipis, masak hingga sedikit perang dikedua bahagian.
3. Setiap kali nak masak yang lain, letak minyak sikit lagi.
4. Bila dah masak semua, potong 4 atau bergantung pada saiz pajeon.
5. Untuk sos kicap, sebatikan semua bahan, biar ada rasa sedikit masin yang seimbang.
4. Bila dah masak semua, potong 4 atau bergantung pada saiz pajeon.
5. Untuk sos kicap, sebatikan semua bahan, biar ada rasa sedikit masin yang seimbang.
klu xde idea utk sarapan atau kunyah ptg2 bleh la try lempeng korea ni, bleh diterima..ala2 cucur udg gitu, cuma jenis tepek atas kuali, klu nak letak isi udang pun bleh..
No comments:
Post a Comment