Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, February 18, 2016

Nasi Kambing Panggang @ Bakar

Assalamualaikum w.b.t. 'Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adzaaban-nar' (Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka) Al Baqarah - 201, doa yg penuh dgn makna..yang disukai oleh Rasulullah saw (Bukhari & Muslim) dan yg selalu kita amal baca selepas solat atau boleh baca bila-bila masa, semoga Allah give us His mercy and forgiveness on the day we will need, Ameen.
bertemuu skli lgi..masih dgn menu lauk bakar, cuma yg ni versi kambing..sekali sekala tukar selera mkn nasi sup gini plak, kononnya nk tiru mcm nasi kambing bakar yg pemes kat klang tu..wpun xpernah sampai lgi kedai tu, maz try jgk buat sdrik..kambing tu maz perap simple je, sbb nk kekalkan rasa segar daging kambing..cuma masuk sedikit serbuk ketumbar agar ada bau rempah, klu boleh perap biar lama agar rasanya meresap dalam daging..wpun ringkas je, sedap la plak, tu sampai dh ulang buat menu ni..pastu ada plak sambal belacan yg menyengat dan sup panas, memang sedap sungguh! puas hati wpun xdpt nk merasa yg kat Klang tu..Inysaa Allah sampai ketemu lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

ni pic yg buat kali ke 2, sedap la layan dgn sambal belacan pedas2..wpun main hemtam je labu marinated ikut suka, Alhamdulillah kena dengan selera..meratah pun sedap, bakar sekejap je agar daging tidak kering sbb kambing segar..klu kambing frozen tu maz xthu la plak bleh lembut ke masak sekejap gini..

NASI KAMBING PANGGANG @ BAKAR by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1kg kambing segar
  • 1/2 labu bawang besar bombay *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 2-3 sudu besar sos lada hitam - maz guna jenama puteri dari Msia
  • 2-3 sudu besar sos smoke BBQ - maz guna jenama Life dari Msia
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit kicap manis
Cara

1. Toskan kambing biar kering sepenuhnya, tumbuk lumat bahan bertanda *
2. Gaul kambing dengan semua bahan, perap 3-4 jam, (maz perap semalaman).
3. Panaskan pemanggang ajaib, tuang sedikit minyak sayur, masukkan kambing, masak selama 3-4 minit setiap bahagian.
4. Bila dah masak, masukkan dalam pinggan dan bungkus dengan aluminium foil sementara masak yang seterusnya agar tidak kering.
5. Boleh la dihidang ketika masih panas bersama nasi putih, sambal belacan dan sup, maz buat sup kosong je, rebus sayap ayam sikit.

klu asik masak lemak pun muak jgk kan, jdi sekali sekala tu tukar selera dgn menu ringkas yg sedap ni..maaf la ye pic pun blur je sbb nk cepat, snap yg masih berasap..klu posing lelama sejuk plak daging tu..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...