Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, August 17, 2010

Ketupat Sotong

Assalamualaikum..salah stu mnu yg msti dibuat wpun skli dlm bln pose..kita buat 4 ekor stun je..tu je yg ada dlm pti..sptutnya buat hri prtama ramadhan lgi..tpi last2 xjdi..kiv..hehe..yg mkn alisa sorang je..memang pberatnya..alisa brbuka dgn ktupat ni je..langsung dia xjamah nasi..aiman n adik afiq memang sah le xmkn benda2 pelik mcm ni....

kita cma mkn tang kepala je..skdar nk rasa..sbb alisa xmkn kpala stun..geli katanya..kita time brbuka memang xmkn bnyk..mkn cucuq je...perut cpat sngat penuh..hehe..

Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan (tiada sukatan tepat)
  • 5 ekor sotong saiz sederhana besar - buang kulit sotong dan cuci bersih-bersih, toskan
  • 3 cawan santan - dari 1 biji kelapa
  • 2-3 keping nesan @ gula melaka (maz guna nesan kelantan)
  • gula secukupnya - jika perlu
  • sedikit garam
  • 1 helai daun pandan
  • 1/4 cawan beras pulut - direndam dalam 10 minit
  • lidi secukupnya untuk cucuk kepala sotong

Cara-cara

1. Ambil sotong yang telah ditoskan tadi, isi beras pulut dalam perut sotong setengah penuh (maksudnya jangan diisi penuh perut sotong dengan beras pulut, nanti bila beras pulut kembang akan melimpah keluar). Kemudian ambil 1 kepala sotong dan masukkan dalam perut sotong kemudian cucuk dengan lidi (tujuannya untuk halang beras pulut dari keluar). Buat sampai habis

2. Dalam periuk masukkan santan dan daun pandan. Masukkan sotong dan masak atas api sederhana sehingga beras pulut masak (dalam 15-20 min), kemudian baru masaukkan nesan dan garam. Perasakan manis secukupnya dengan lemak garam (kalau kurang manis, baru lah ditambah sedikit gula atau nesan lagi.

3. Masak seketika lagi sehingga nesan larut. Padamkan api. Siappp..

Note : Sebelum masak, masukkan bersama 1/2 kecil beras pulut dalam periuk (tujuannya agar senang nak tahu samada pulut dalam peruk sotong tadi dah masak atau belum, kalau beras pulut dalam periuk dah masak, maknanya beras pulut dalam perut sotong juga sudah masak la, sebab kalau nak tengok yang dalam peruk sotong tak boleh kan, ini cara maz la)

6 comments:

  1. bestnye nmpk ketupat sotong ni kak maz!! mintak sekor sutun tu leh ke,hehehhehe....

    ReplyDelete
  2. salam kak maz,
    Huwa...! ketupat sutun ni my faveret gak... bestnya... tapi sotong da abes. dah teringin ni. huhu. ;)

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Maz,
    Favorite saya ni Kak Maz. Dari kecik sampai sekarang, mak saya masih masakkan Ketupat Sotong ni untuk saya. Rasanya yang lemak manis dan likat tu. huhuuhuhuhuhu...

    ReplyDelete
  4. Salam Maz...sedap je nampaknya ketupat sotong tu...boleh try ni..tukar selera skit...he he he

    ReplyDelete
  5. Apalah sotong ni! Kenapalah dia tak pandai berenang sampai rumah ma ye? Kalau tidak, merasa gak!

    ReplyDelete
  6. salam maz..lama x bual...bestnye sotong nie akak tak pernah masak lagi boleh hantauuu sepiring buat sahur hari ni akak masak mee bandung jer hehe
    salam cyg buat maz dan anak2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...