Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, August 20, 2010

Sira Pisang

Assalamualaikum..dah ada idea ke nk msk apa ptg ni ye..msti ada yg tgh duk pkir mcm2 mnu yg nk dimsk tu..kita pun lum thu lgi nk msk apa utk ptg ni..tpi takpe..awal lgi kan..lgipun klu xsmpat psar juadah kan ada..hehe..antra kue pbret kita..memang 4-5x la buat sira psang ni klu bln pose..ni kue kita 2 hri yg lepas..ptg rabu pnye..kita suke sira pisang ni..cdpppp..


Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan
  • 10 biji pisang saiz sederhana - jangan yang terlalu masak ye, maz guna pisang nangka
  • 2 senduk lauk gula pasir (lebih kurang 3/4 cawan)
  • 1 cawan air
  • 10 tangkai bunga cengkih
  • beberapa titik pewarna kuning
  • sedikit kapur makan (dalam 1/4 sudu kecil) - untuk rendam pisang (tujuannya nak bagi pisang kenyal, tidak lembik)
Cara-cara
1. Pisang dikupas kulit dan direndam dengan air kapur sekejap (dalam 5-7 min). Kemudian toskan. (air jangan banyak sangat, cukup-cukup tengelam pisang je, takut nanti tak rasa air kapurnya)

2. Dalam periuk, masukkan air, gula,pewarna dan bunga cengkih, tutup periuk. Masak dengan api sederhana perlahan sehingga keluar buih-buih kecil. Kemudian masukkan pisang dan masak sehingga air gula pekat dan tinggal sedikit (maksudnya tidak kering dan masih berkuah). Sekali-sekala goncang-goncangkan sikit periuk agar air gula menyaluti kesemua pisang. (kalau guna sudu takut mencalarkan pisang atau rupe pisang jadi tak cantik gtuw). Padamkan api. Siap..

4 comments:

  1. Salam Maz..cantik je warna sira pisang tu..menarik anak tekak tul..tapi kalau nak buat tak tentu pas lag ni..takut hangus..hu hu

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Maz..dah jejes-jejes air liur saya tengok cantiknya pisang tuh

    ReplyDelete
  3. salam kenal...alamak..faveret sy all time ni..sejak kecik :)

    ReplyDelete
  4. ~ kerull..
    Wsalam..cntik n npak brkilat tu sbb air gulanya la kan...dimsk lama hngga jdi mcm keramel gtuw..ni ler antara kue yg kita suke..sdpp..jgn gna api bsar..insyaallah psti xhngus..pstu kna tgk2 la slalu..tkut kering kan..sbb gna air skit je..slmat mncba ye kerull...

    ~ suarakalbu..
    Wsalam..alahai ciannya..meh sni kita mkn sma2 ye..muahh..

    ~Catlina..
    Slm kenal jgn buat Cat..mksih ye sdi sngah dpur kita ni..ooo..Cat pun ske jgk ye..sma la kita..msa dlu2 mak yg sllau buat kan..hehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...