Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, January 7, 2016

Udang Celup Tepung GOGI

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma ajirni minan nar' (Ya Allah pelihara aku dari api neraka), sama2 kita amal baca 7x selepas solat subuh sebaik saja bagi salam.
bertemu skli lagi, misi nk clearkan gambar dlm folder tu tgh membara! sementara rajin ni update je la..lama dh jgk rsanya xkluar udg celup tepung, ada jgk duk buat..cuma kekadang tu asik nk cepat je, xdan nk posing apa..kli ni maz cuma guna tepung tempura gogi paket merah yg dri thai tu, kira udang expres la ni..kat Msia pun ada jual tepung ni, sni pun senang dpt..kat hypermarket ada..cuma maz tambah yis kering skit, tu yg jadi kembang..klu dh udang celup tepung, goreng mcmana pun tetap sedap kan..udang ni mkn dgn spageti aglio olio, pastu cicah dgn sweet chili sos thai skit..Inysaa Allah jumpa lagi, selamat berhujung minggu dan maaf atas kekurangan yg ada..

dh buat 3 expiremen la goreng udg guna tepung ni, Inysaa Allah yg 2 lgi tu n3 lain kli plak..nk buat pun mudah sangat, Inysaa Allah memang akn kembong gini klu bancuh tepung tu biar pekat..

UDANG CELUP TEPUNG GOGI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 20 ekor udang saiz sederhana
  • 1/2 paket tepung tempura gogi (mcm dlm gambar kat bawah tu)
  • 1/8 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 1 sudu besar air suam
  • air sejuk peti secukupnya
  • minyak untuk mengoreng secukupnya
tepung gogi yg maz guna goreng udang ni, ada jual kat setengah pasaraya..pasaraya hero pun ada..

Cara

1. Kupas semua kulit udang, biar tinggal ekor je dan toskan biar kering.
2. Satukan semua bahan lain, bancuhan tepung tu biar pekat ye (air tu agak-agak la, maz main tuang gitu je), tepung tu mesti bersalut udang biar tebal.
3. Panaskan minyak secukupnya, pegang ekor udang dan celup dalam tepung biar tebal, goreng hingga perang dikedua bahagian.

stok udang ni memang ada je, lauk yg senang klu time nk cepat tu..rendam 10 minit je dh bleh masak, paling kerap duk buat tomyam la, bleh kata tiap2 minggu mesti buat..cuma xupdate selalu je..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...