Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, February 10, 2016

Nasi Lemak Daun Limau Purut

Assalamualaikum w.b.t 'Allahumma innaka afuwwun tuhibul afwa fa'fuanni' (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yang Rasulullah saw ajar pada Aisyah R.A jika bertemu malam Lailatulqadar..sama2 kita amal baca selalu, semoga Allah guide us to the straight path..
niatnya nk update ptg tdi, tpi masa xmengizinkan..minggu ni agak kebizian sikit, tu yg xlaju kemas blog ni..nasi lemak ni kesinambungan rendang kerang tu la, sebenarnya memang kerap sungguh duk buat nasi lomak ni..klu hari minggu tu bleh kata ni la salah satu juadah utk sarapan..ye la menu common semua org deh, klu kat msia lgi la kan..bleh kata 3-4x smnggu mkn nasi lemak ni, tapi nasi lemak beli la..sbnarnya setiap kli buat nasi lemak memang maz masuk daun limau purut, menu nasi lemak yg updated sblum ni pun masuk daun ni jgk..cuma xup pasal nasi je, dedulu pun dh ada updated nasi lemak daun limau ni..maz suka baunya..nasi harum menggamit selera..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

puas hati la dpt layan selera nasi lemak dgn rendang kerang ni, suami pun mkn bersemangat la..sambal tu maz masuk jgk sedikit bilis goreng..pastu sambal org kelatan mesti la manis sikit deh, masuk nisan dan gula..

NASI LEMAK DAUN LIMAU PURUT by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 cawan beras basmathi
  • 1/2 cawan santan
  • 3-4 helai daun limau purut
  • 1 inci halia - hiris
  • 2 sudu besar minyak sayur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • air secukupnya - ikut sukatan beras masing-masing
Cara

1. Cuci beras macam biasa, masukkan semua bahan lain bersama dan air secukupnya (maz isi dalam 2cm air atas paras beras), kacau sebati.
2. Masak seperti biasa hingga mendidih, kacau sikit agar sekata dan biar nasi masak sepenuhnya, kemudian gemburkan dengan garfu.
3. Boleh la dihidang bersama sambal bilis dan lauk pilihan, kalau nak resipi sambal bilis tu, ada kat label nasi.

maz suka guna beras basmathi klu buat nasi lemak..nasinya ringan dan berderai cantik, klu termakan lebih skit pun kira ok la kan..selain nasi lemak, dlm nasi kerabu pun xtinggal jgk daun limau purut ni, klu xletak rasa xckup syarat..semerbak baunya, klu nak tahu kena try la..

2 comments:

  1. Salam kak maz.... kita yang dok kg ni x rasa lagi nasi lemak. Nak kena buat gamaknya ni.... terguda i...

    ReplyDelete
  2. Wsalam, kmaz msa duk msia dlu pun bnyk mkn nasi lemak beli jgk Sue..malas nk buat sdrik kan..tkpe sue nti bleh la try..mudah je nasi lemak ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...