Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni' (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), balik2 sayur sama je kat dapur ni..klu sayur jenis daun ni memang xde pilihan sangat kat sni, yg biasa duk jual hanya bayam, sawi dan kangkung..nk masak pucuk ubi atau pucuk paku memang xde la, klu bayam ni anak2 pun mkn..tumis gini meratah pun sedapp deh..esk sehri lgi cuti, hri ni pon mkn kat restoran Happy Yemen..restoran yg ckup diminat oleh org2 saudi dan satu2 restoran yg jual nasi 24, nasi madghoutnya memang sedappp..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...
TUMIS BAYAM DENGAN UDANG by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 ikat bayam - cuci bersih, toskan
- 15 ekor udang kecik
- 3 ulas bawang merah - tumbuk lumat
- 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
- 1/2 labu bawang besar - hiris nipis
- 1 biji cili merah - potong serong
- sedikit serbuk pati ayam
- sedikit minyak untuk menumis
1. Panaskan 2 sudu besar minyak, tumis bawang biar wangi kemudian masukkan udang dan masak sekejap.
2. Masukkan bayam, bawang besar dan cili, kacau balik biar bayam sedikit layu, masukkan sedikit air dan serbuk pati ayam secukup rasa.
3. Masak sekejap lagi biar bayam sedikit lembut, padamkan api.
klu selera maz ada lauk ikan goreng dh cukup sedapp pasangan dgn bayam ni..tpi memang jarang sangat masak ikan goreng sbb anak xmkn, duk goreng ayam je la..
No comments:
Post a Comment