Assalamualaikum w.b.t...ni pun mnu dlm puasa hritu...sbnarnya dh selalu duk masak nasi2 arab ni...tpi jenis ikut suka je nak masuk apa...xde ikut rspi...stakat ni memang xde npak lgi rempah khas utk nasi ni...samada rempah nasi mandhi ke...nasi kabsa ke atau nasi arab yg lain...rempah yg dijual kat sni memang mcm2 jenis...tpi utk masak lauk pauk...klu utk kamben lain...ikan lain...udang lain...utk nsi memang xde...pastu klu beli nsi mandhi dri 5 kedai...smuanya tak sama dri segi rasa dan rupe nasi mandhi tu...nsi lain pun sma jgk...sbbnya setiap kedai guna rempah yg dicampur sdri dan cara masak yg berbeza...jdi ni pun masak versi ikut deria rasa dri nasi2 yg duk beli kat sni...versi mudah dan nk senang...bleh ke gituw...takpe la ye asalkan kna dgn slera...pastu gnding dgn ayam bkar...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
kat rumah ni memang slalu masak nsi jenis 1 lauk gini...anak yg kecik memang suka mkn nasi mcm ni...hjung bulan ni adik afiq ckup la 11 thun...nasi mandhi versi mummy nya ni pun sedappp katanya...mcm yg kedai punya...
Nasi Mandhi by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
Ayam
- 1 ekor ayam (1kg berat) - cuci bersih dan tak perlu potong
- 1 biji tomato - belah 4
- 2 ulas bawang putih - ketuk
- 1 labu bawang besar purple - belah 6
- 1 sudu kecil serbuk rempah mix arabic
- 2 helai daun bay
- 1 inci halia - ketuk
- 1 ketul kiub pati ayam
- sedikit garam - jika perlu
1. Dalam periuk didikkan 1 liter air bersama semua bahan diatas kecuali ayam. Bila air dah mendidih baru masukkan ayam dan rebus sehingga ayam masak selama 30-35 minit.
2. Bila dan masak keluarkan ayam dan ketepikan dulu air rebusan tadi (jangan dibuang).
3. Dalam mangkuk kecil masukkan 1/2 sudu besar air rebusan, beberapa titik pewarna kuning, secubit rempah mix arabic dan 1-2 cubit garam, sebatikan dan dengan guna berus (berus utk berus telur atas biskut tu) dan sapu pada seluruh ayam tadi termasuk dicelah kepak dan paha.
4. Kemudian masukkan ayam dalam loyang dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu dengan suhu 180C selama 40-45 minit.
Nasi
- 2 cawan beras basmati - cuci bersih dan rendam 15-20 minit
- 2 cawan air rebusan ayam @ ikut sukatan air beras masing-masing
- 2 helai daun bay
- 1/2 sudu kecil serbuk rempah mix arabic
- 1 biji buah tomato - belah 6 *
- 1 labu bawang besar purple - belah 6 *
- 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
- 1 inci halia - tumbuk lumat
- 7 biji buah pelaga *
- 7 kuntum bunga cengkih *
- 1 batang kulit kayu manis *
- 3 sudu besar minyak sapi
- 3 sudu besar minyak sayur
- beberapa titik pewarna kuning
- sedikit garam - jika perlu
1. Dalam periuk (maz guna rice cooker terus) panaskan minyak sapi dan minyak sayur. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan daun bay, tumis hingga wangi. Masukkan pula rempah mix arabic.
2. Masukkan semua bahan * dan masak hingga bawang dan tomato layu.
3. Kemudian masukkan air rebusan ayam secukupnya (dalam 2 cawan) dan tutup periuk biar mendidih. Bila dan mendidih masukkan beras yang telah ditoskan, kacau sebati dan tambah sedikit garam jika perlu. Tutup periuk nasi dan biar hingga nasi kering.
4. Bila nasi dah kering/hampir masak, titikkan beberapa titik pewarna kuning dan biar nasi masak sepenuhnya.
5. Bila nasi dan masak gemburkan sikit dengan garfu.
6. Sedia untuk dihidang dengan sup (air rebusan ayam) dan sambal tomato/sos
Sambal/Sos Tomato
- 2 biji tomato ranum
- 7-8 batang daun ketumbar
- 1/2 labu bawang besar purple
- sedikit garam
- sedikit jus limau
1. Kisar semua bahan (rasanya tidak masin sangat dan masam sangat, sedap2 je, light gitu)
kat sni memang ada mcm2 jenis nasi...banyakkk sngguh...ada 1 restoran tu nma nasi afghan...rsanya sdpp jgk...Insyaa Allah pasni nk try mask nsi afghan plak...tpi mcm maz ckp tdi la...nasi mandhi kedai ni mcm ni rasanya...klu beli kedai lain...lain plak rupa dan rasanya...jdi terpulang la nk menterjemahkan rasa nasi tu mcmana...dan dri stu la maz inspirasikan nasi ni...kira versi derhaka la ni kut...masak mudah2 je...xthu pun rspi nsi mandhi yg betul mcmana...
No comments:
Post a Comment