Assalamualaikum w.b.t...bertemu sekli lgi...msih dlm misi nk hbiskan gambar2 dlm folder...xbest jgk peram lama2 sngat ni kan...makin banykk tu...huhuu...dessert yg mudah dan cepat nk sedia dan tidak kurang hebat rsanya...kat sni biasanya restoran turkey yg banyk guna filo pastry ni...utk savory appetizer...filling cheese, spinach, ground beef dan mcm2 la jgk...maz pun pestime buat dessert gna filo pastry ni...slalunya diguna utk buat baklava la kan...ok Insyaa allah semoga jumpa lgi dan mohon maaf atas segala kekurangan...
bleh letak apa2 filling ikut citarasa...klu nk buat mcm filling epal pie pun bleh...atau jenis savory sebagai pembuka selera...Insyaa allah nti nk try jenis savory plak...
Phyllo Pastry with Banana, Chocolate Chip & Pecan by http://ilhamdapur.blogspot.com\
Bahan-bahan
- Filo pastry secukupnya - suhu bilik
- 2 biji pisang masak yang sesuai - maz guna pisang montel
- sedikit coklat chip, pecan (panggang sekejap & cincang)
- gula secukupnya
- sedikit serbuk kayu manis
- butter cair secukupnya
1. Panaskan oven 160 C.
2. Ambil sekeping filo pastry dan sapu butter cair seluruhnya. Kemudian lapis sekeping lagi dan sapu butter, ulang lapis 3-4 keeping.
3. Tabur gula secukupnya seluruh filo tadi. Kemudian coklat chip, sedikit serbuk kayu manis dan sedikit pecan.
4. Letak sebiji pisang dan gulung kemas (maz buat 2 biji pisang, maknanya 2 gulung, filo tu agak-agak la ye saiznya).
5. Sapu sedikit butter pada loyang dan letak filo gulang tadi dan bakar selama 15-20 minit atau sehingga sedikit kekuningan.
boleh aje mkn gitu...tpi sbb ada eskrim jdi digandingkan bersama...memang sedapp...
No comments:
Post a Comment