Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, August 29, 2014

Ayam Goreng Kunyit Rangup

Assalamualaikum w.b.t...ayam goreng kunyit pun nak update jgk ke...takpe la ye sbb ni memang pabret kat rumah ni jdi letak la jgk rspinya...mgkin dpt dimanafaat bersama sbb simple je dan memang lauk yg slalu dimsak...klu ayam goreng kunyit ni maz akan goreng mcm ni...wpun dh sejuk ayamnya tetap sedapp...xkeras mcm ayam goreng kunyit biasa...dah lama duk goreng ayam mcm ni...cuma ni bru rsa rjin nk amik gmbar...meratah pun sdppp...ada plak psangannya sambal belacann...xyah lauk lain pun takpe doh...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan dan semoga ketemu lgi...Inysaa Allah...

Ayam Goreng Kunyit Rangup by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • ayam - kerat saiz sederhana kecil (maz guna ayam saiz 800g je)
  • all purpose flour secukupnya
  • garam kunyit
  • minyak untuk mengoreng secukupnya

Cara

1. Cuci ayam dan toskan. Lumur ayam dengan garam kunyit seperti biasa.
 
2. Panaskan minyak secukupnya. Dalam bag plastik yang bersih atau mangkuk masukkan all purpose flour secukupnya dan golek-golekkan agar tepung menyaluti ayam sepenuhnya.
 
3. Goreng seperti biasa dengan api sederhana hingga masak dikedua bahagian. Angkat dan toskan.

ayam tu biar saiz kecik2 je baru masa masak tu xlama dan keraknya pun xhangus...kat sni memang ayamnya saiz kecik...1 sekor ayam berat 800g ke 1kg je...memang sdpp mknn...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...