Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, August 3, 2014

Durian Crepe

Assalamualaikum w.b.t...memalam kluar doyan la plak...durian crepe ni pun lama dh jgk buatnya...duyannya berbuah dlm kapal terbang...msa suami blik msia awal bln 5 hritu bawa balik durian 1 bekas...jdi tu yg buat crepe ni skit...sni ada jgk 1-2 pasaraya yg jual durian ni...tpii...tpii..dah la beli mahal...sbjik dkat 60-70 klu RM...bila dibelah putik...peram 2 mlm last2 kulit dah busuk...isinya xmasak...tawar...ye la dtg jauhkan...klu hntar durian masak smpai sni dh bleh buat tempoyak la kan...crepe tu rspi sama je mcm yg buat seblum ni...ada kat  sini...dh puas hati dgn rspi ni...lgipun kat sni xde tepung yg mcm2 tu...jazakillahukhairan pada penyumbang respi dan akhir kata mohon maaf atas segala kelemahan yg datang dri maz dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...

Durian Crepe by ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : mytouch-miza.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 20g tepung gandum
  • 20g tepung ubi
  • 10g tepung kastard
  • 10g tepung jagung
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar gula
  • 1 biji telur (A)
  • 40ml susu cair
  • 150ml air
  • sedikit essen vanilla
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna - jika perlu

Cara
 
1. Campurkan semua bahan, gunakan whisk kacau hingga larut. Tapiskan dan boleh dadarkan atas kuali non stick, tak perlu oles minyak jika guna kuali non stick, memang tak melekat. Siap dan sejukkan sekejap.
 
2. Cara melipat - fresh/whipping cream di pukul kaku/kental - isi durian secukup nya - letakkan fresh cream atas kulit, kemudian letak isi durian dan tutup/lapis lagi semula dengan cream,baru lipat. Sejukkan dulu sekejap.

dh banyak kli jgk sorok bawa isi durian ni naik kapal terbang...caranya kena frozen dlu ulas2 durian tu dlm bekas kedap udara/tware...pastu bila dh nk g airport baru balut keping dgn surat khabar 4-5 keeping dan bungkus dgn plastic biar banyk lapis sikit agar tidak basah. Insyaa Allah xberbau dan boleh lepas...ni pengalaman sediri la bawa durian ni...sampai bahrain pun masih xberbau lgi...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...