Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, August 11, 2014

Mee Udang - Sedapnye..

Assalamualaikum w.b.t...apa kbar semoga kita smua sentiasa dlm rahmat dan hidayahNya...pestime merasa mee udang...sblum ni xthu pun adanya mee udang ni...sedangkan serata pelusuk org duk cerita psal mee udang mak jah kuala sepetang kat taiping tu...maz je yg xthu rupenya ada mee udang ni...trjdinya mee udang ni pun sbb trjumpa gmbar2 kat blog dan cerita psal mkn mee udang mak jah...jdi dri stu la dtg keinginan nk buat dan merasa sdrik mee udang ni...memang sedapp la...ye la klu dah kuah pun guna air rebusan udang...pastu udang pulak tergolek2...xkan nk ckp xsdpp lgi kan...tpi ikhlas...memang kna dgn citarasa maz dan suami mee udang rspi ni...sedapp sungguh...nk buat pun mudah sngat...jazakillahukhairan Che'Iza myresipi atas perkongsian rspi mee udang yg enak ni...pasni pasti akan buat lgi...stok udang pun bnykkk...memang xputus udang dlm pti...tambah skrang musim udang...suka sngat beli udang...mohon maaf andai ada kekurangan dri maz dan semoga jumapa lgi...Insyaa Allah...

cuma kena buat mee kuning la dlu la sbb sni xde jual mee...dah ada n3 homemade mee kuning ni sblum ni kat sini...kerap sngat dh duk uli tepung buat mee ni...jdi perkara biasa dh...xmenyusahkan org kata...dlm puasa hritu pun 2-3x jgk rasanya buat utk mee goreng...xterasa susah pun...jazakillahukhairan pda Kak Umi-e utk rspi mee kuning ni...

Mee Udang by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Che'Iza myresipi
Bahan-bahan

  • 1/kg mee kuning - maz buat mee kuning sendiri
  • 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
  • 4 sb lada boh / lada giling
  • *4 ulas bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 sb udang kering
  • *1/2 inci halia
  • 1 sb petis - maz tak letak              
  • 3 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
  • gula n garam              
  • taugeh n sawi
  • daun bawang n bawang goreng

Cara-cara

  1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang. (maz tak rebus dulu udang, tapi maz rebus 1 mangkuk besar kulit udang, memang selalu simpan kulit2 udang dalam peti. Kemudian kisar dan tapis airnya untuk guna buat kuah)    
  2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau. (maz tumis bahan tumbuk/kisar dulu, kemudian baru masukkan cili boh).               
  3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah. (bila kuah dah mendidih baru maz masukkan udang, tujuannya tak nak udang kecut kalau masak lama sangat, jdi time nak makan tu udang masih fresh gitu)               
  4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap..               
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...(maz kisar sedikit keledek dengan air rebusan udang)               
  6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.
Insyaa Allah klu blik msia nti suami kata nk jgk ke kuala sepetang tu merasa sdrik mee udang yg pemes kat stu...tpi yg air tangan sdri ni pun dh ckup puas hti la...

4 comments:

  1. Sedapnya kak tgk mee udang tu..raya tahun ni asyik jumpa mee bandung jer..xde pulak yg bt mee udang..kna bt sndiri laa klu tringin sgt nk mkn hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mgkin org malas nk kupas2 udg time nk mkn tu kut...jdi snang buat mee bandung je...nti bleh la buat sdri...lgi puas...

      Delete
  2. Salam, Maz... betullah cara Maz tu, guna air rebusan kulit2 udang.. kisar.. jadi stok udang.. tu menambah enaknya mee udang Maz. Kita tak pnah masak sndiri Maz, makan 3 beranak jerpun.. penat jer berhempas pulas di dapur nanti, hehehhe. Jadi, kalau nak makan kena tggu balik utara dulu, teruk betul kan. pemalas sbenarnya Maz, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...sbb stok kulit udgn pun bnyk lam pti...meme simpan utk buat mee2 ni...memang sdpp sngat gna air rebusan kulitnya tu...terasa kuah udgnyaa...kita pun kat msia dlu mna ada mask SK...tu yg blog tidur je spnjang thun...main beli jgk pun...duk sni je mask hri2...xlalu nk mkn nsi arab...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...