Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, August 4, 2014

Braised Lamb Shanks

Assalamualaikum w.b.t...bersua sekali lgi...mungkin ada yg dh start puasa 6 hri ni kan...selamat berpuasa semoga amalan kita diterima Allah swt...sesungguhnya Rasulullah saw bersabda (Barang siapa berpuasa Ramadhan kemudian 6 hari dibulan Syawal, maka ia seperti berpuasa sepanjang tahun, HR.Muslim Abu Ayyub) Allahukabar...hebatnya ganjaranNya...ok la pgi ni pun masih lgi dlm usaha utk update sebarapa yg termampu gambar2 lama dlm folder tu...kamben ni pun xhingat dah bila buatnya...yg pasti 3-4 bulan sudah...rspi asal berpandukkan pda rspi mat saleh...tpi dh diubah suai dan ikut bahan yg ada...akhir kata semoga ketemu lgi dilain masa...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
 
Braised Lamb Shanks by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 2 ketul betis kambing/lamb shanks - lumur sikit dengan secubit garam
  • 1 batang lobak merah - kerat
  • 1 batang celery - kerat
  • 1 labu bawang besar - belah
  • 2 uals bawang putih - ketuk sekali dengan kulit
  • 1 sudu besar pes tomato
  • 2 helai daun bay
  • 1 kiub pati daging
  • sedikit minyak sayur
  • air secukupnya

Cara

1. Panaskan oven suhu 180 C.
 
2. Dalam periuk panaskan minyak, masukkan betis kambing dan masak selama 2-3 minit setiap bahagian biar nampak perang. Angkat ketepikan.
 
3. Kemudian dengan periuk yang sama masukkan bahan lain kecuali air, pes tomato dan kiub pati. Masak hingga sedikit lembut dan wangi.
 
4. Masukkan pes tomato, kacau sebati. Masukkan air secukupnya (agak-agak la ye, jangan banyak sangat). Masukkan juga kiub pati.
 
5. Kemudian masukkan kambing tadi dan tutup periuk, masukkan dalam oven dan biar masak selama 2-2 1/2 jam atau sehingga daging lembut. Sekali sekali buka tengok dan tambah air sikit jika perlu.
 
6. Bila dah masak keluarkan daging dan tapis kuah masak kambing tadi nak buat sos/gravy. Dengan periuk yang sama masak kuah  tadi dengan api perlahan dan jika perlu tambah sedikit sos tiram untuk suaikan rasanya dan masak sehingga sos jadi pekat.
 
7. Boleh la dihidang dengan kentang putar (rebus kentang dengan sedikit garam hingga lembut, toskan air dan lenyek bersama 3-4 sudu besar susu segar dan 1/2 sudu kecil mentega. Sebatikan biar.

klu menu western ni memang sedapp la kan...buat sdiri ni memang jimat...suami dgn anak2 memang suka klu mask western ni...dedulu kat msia pernah mkn lamb shanks ni kat delifrance...kat SR pun ada kan...kat sni kamben segar memang ada jual kat mana2...ckp je nk part mana...

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...