Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, August 7, 2014

Pichi Pichi @ Kamoteng Kahoy...Filipino Dessert

Assalamualaikum w.b.t...bertemu sekli lagi...pichi pichi atau nama tempatannya kamoteng kahoy sejenis Filipino dessert dri ubi kayu dan disalut dgn kelapa parut...maz memang suka kuih2 ubi kayu ni...kuih ni dri segi rasa sama je dgn kuih talam ubi kayu yg buat awal puasa hritu...kuih tu maz tak publish lagi...tkpe la ye bgi laluan pda kuih ni dlu...pichi pichi ni pun buat ramadhan hritu jgk...kat sni memang xsusah nk cri mknan pinoy ni sbb rasa mcm manila je...teramat ramai org2 dia kat sni...kat wet kitchen stengah pasaraya pun ada jual makanan siap lauk pauk mcm adobo...dessert...kuih...tapi halal la ye...org arab sni pun reti mkn mkanan pinoy ni...maz tgk ada yg beli...ok la Insyaa Allah semoga jumpa lagi...nak masuk dpur plak dan mohon maaf andai ada kekurangan dimana2...

kuih yg amat mudah nk buat dan sedappp...kat sni pun ada jual pichi pichi ni...pernah beli sekali dan dri stu la dtg ilham nk buat kuih ni stelah merasanya...yg jual tu dia tak letak warna...warna asal ubi kayu...tpi ni saja maz letak pes pandan nk bgi berseri sikit...bleh je buat warna2 lain...

Pichi Pichi by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 300g ubu kayu (timbang yg dah dikupas kulit) - dipotong kecil dan buang uratnya
  • 1/2 cawan air - untuk kisar ubi
  • 50ml santan cair
  • 100g gula
  • secubit garam
  • sedikit pes pandan/pewarna hijau
  • kelapa parut secukupnya+garam sikit
Cara

1. Kisar ubi kayu dengan air, kisar tu jangan terlalu lumat sangat, biar ada kasar-kasar sikit macam pasir halus gituw.
2. Tuang dalam penapis biar air sejat sikit, tak perlu tekan letak gitu je sekejap.
3. Satukan semua bahan lain kecuali kelapa parut dan kacau sebati.
4. Tuang dalam bekas yang disapu dengan sedikit minyak dan kukus selama 20-25 minit (balut tutup pengukus dengan tuala/kain).
5. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan betul-betul baru dipotong dan golek dalam kelapa parut (maz buat tengahari untuk makan untuk berbuka).

rspi ni maz ejus lapisan bawah rspi kuih tepung-bokor-ubi-kayu haritu...ni bkn la pastime buat kuih ni...dah buat sblum ni buat 2x...buat wrna pink cerah dan kuning cair...yg buat sblum2 ni memang tak sukat langsung...main agak-agam gituw je...tu yg xleh nk publish...bkn nak ckp pandai...tpi jenis nak cepat dan malah benor nk menyukat...lgipun maz memang buat sikit sungguh...tu yg yakin ok...rspi ni pun kecik je tau...

4 comments:

  1. Replies
    1. nma je lain kut...dri segi rsa sama je mcm talam ubi kayu...cuma talam tu kita xpublish lgi...tpi ni lgi senang la xyah nk melapis2...

      Delete
  2. wahh..dap..dap..daappnyer!! maazzz..pos akak cikit!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakkk...snang sngat nk buatnya...nk pos kan bsi lak...muahhh...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...