Assalamualaikum w.b.t..'Assalamualaikum w.b.t..'La ḥawla wa laquwwata illa billah' (tiada daya upaya melainkan padaNya jua la tempat berserah)
mengupdate skli lgi la sesambil tnggu ank hbis klas kat Discover Islam, sbb dh ada dlm draf..cuci mata dgn lauk yg dh lama jgk basi ni, kejadian bln 11 lgik! xsurut jgk lgik gambar dlm folder..Alhamdulillah atas segala nikmatNya, jgn ada yg jemu la deh..gini je la gaya masak, xlari dgn kuah kuning..tpi dkat sbln jgk dh rsanya xde masak gulai kuning ni, rsa muak plak jenis masuk santan..bnyk duk buat kuah air je..mungkin sbb cuaca sejuk kut, tu yg kurang masak lemak ni..sampai jumpa lagi, Inysaa Allah dan mohon maaf atas segala khilaf..
GULAI KUNING UDANG DENGAN TERUNG PIPIT by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 8-10 ekor udang saiz sederhana besar
- 3 ulas bawang merah *
- 1/2 inci lengkuas *
- 1/2 inci kunyit hidup *
- 1-2 biji cili padi merah *
- 2 cawan santan
- 1 mangkuk kecil terung pipit
- 1 keping asam gelugur
- garam, gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka
1. Tumbuk lumat semua bahan bertanda * atau kisar dengan sedikit air.
2. Dalam periuk masukkan santan, bahan tumbuk, asam keping, terung pipit dan masak hingga mendidih dan terung lembut sikit.
3. Masukkan udang dan perasa secukup rasa, masak seketika lagi biar udang masak.
kbetulan ada stok terung pipit yg lebih saki baki buat ulam, masuk je la skali..sni sayur gini senang plak, dtg dri india..
No comments:
Post a Comment