Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, January 22, 2016

Mee Kari


Assalamualaikum w.b.t..'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya' (Ampuni hambamu ya Allah, Tuhan sekalian makhluk, Ampuni hambamu ya Allah dari segala dosa) SubhaanAllah, SubhaanAllah, SubhaanAllah.
bertemu skli lgi dipagi jumaat yg barakah..dh lama jgk xmain tepung buat mee kuning ni, mood xberapa rjin..ada skli tu tgk kwn kat fb buat mee kari, tetiba la plak terasa nk mkn..tpi duk peram je la keinginan tu sbb malas nk buat mee, bila xde idea nk masak bru la merajinkan diri, sbnarnya bkn susah nk buat mee kuning ni..maz guna mesin manual je, ada kat sini..Inysaa Allah dlm msa 30 minit bleh siap 1/2kg mee, skli buat skit je..lgipun utk skli mkn ckup dh tu..puas hati la dpt mkn mee kari ni, suami memang suka..utk kuah maz guna susu cair..memang sedap dri guna santan bgi tekak ni, pastu ada kerang yg frozen skit, masuk je la skli..beli yg dh siap kupas kat hypermarket, kat pasaraya tulis mussels..tpi rupe seakan kerang je..cuma warna putih dan rsanya xlemak mcm kerang la..daun sup pun xde sbb xde plan pun nk buat mee ni, tpi tetiba mood rajin tu dtg..wpun xckup bahan, tetap kena dgn selera..suami hirup licin sampai ke kuah, sedap guna susu cair ni..Inysaa Allah sampai jumpa lagi..maaf atas segala yg kekurangan, may Allah giude us to the straight path..

MEE KARI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg ayam - maz guna bahagian dada, potong kecil
  • 1 mangkuk kecil kerang
  • 3 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 2 sudu besar serbuk kari 
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 cawan susu cair
  • garam, gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka
  • sedikit minyak untuk menumis
  • mee secukupnya  - maz guna yang homemade, kalau yang beli celur sekejap
  • sayur celur - maz guna sawi, kacang panjang
  • sedikit daun sup/bawang, cili merah/tauhu goreng, bawang goreng, telur rebus
Cara

1. Tumbuk lumat bahan bertanda *, sebatikan serbuk kari dan serbuk cili dengan sedikit air.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk dan daun kari sekejap kemudian masukkan bancuhan serbuk kari, masak biar pecah minyak.
3. Masukkan ayam, sebatikan dan masak 5-6 minit biar ayam mesra dengan bahan rempah.
4. Masukkan air secukupnya, masak biar mendidih skit kemudian kerang.
5. Masukkan susu cair dan perasa secukup rasa, masak seketika lagi biar ayam masak.
6. Boleh la dihidang bersama mee, sayur celur, telur rebus dan bahan sampingan yang lain.


tauhu pun yg frozen je..time beli nk guna sktoi dua je, dlm paket ada 9 keping..yg lebih tu frozen, nk cepat punya pasal, angkat je telur dri dapur terus kupas yg panas2 tu..terkelayak habis skli dgn telur putih..pastu telur merah pun masih lembik lgi sbb panas..tkpe la deh, comot skit telur tu..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...