kuih utk mkn ptg minggu lepas...suke sngt dgn rspi ni..apamnya lembut mcm span..sedap plak tu...masa kat bahrain dulu pun dah buat 2-3x guna rspi ni...
Sumber Resipi : Zana Fotopage
- 100g tepung beras
Cara
1. Campurkan tepung beras,gula,yis dan air,kacau sehingga sebati dan gula larut,kmudian tutup bks td(kedap udara) dan perap lebih dari 4 jam sblum dikukus (kita bancuh mlm dan kukus pagi esok)
2. Bila dah kembang(masa nk kukus)masukkan warna dan eno,kacau perlahan2 je dan biarkan selama 5 minit sblum dikukus.Kukus selama 15-20 minit dlm cwn2 apam dlm pngukus yg telah dipanaskan terlebih dahulu (mcm nk kukus kuih2 lain jgk) -kita xpanaskan dulu acuan
Note:Tutup pengukus mesti dibalut dgn kain/towel supaya air tidak akan menitik jatuh keatas apam yg dikukus td,krn klu terkena air semasa mengukus,apam tu akan jd keras...
No comments:
Post a Comment