Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, February 10, 2010

Apam Tepung Beras

kuih utk mkn ptg minggu lepas...suke sngt dgn rspi ni..apamnya lembut mcm span..sedap plak tu...masa kat bahrain dulu pun dah buat 2-3x guna rspi ni...

resipi asal apam ni kita amik dari 1 fotopage...dah lama jmpa rspi ni...klu tak silap dari Zana Fotopage...rspinya kita salin kat kertas je...mtak halal ye...mksih..

Sumber Resipi : Zana Fotopage
Bahan-bahan ( 12 biji )
  • 100g tepung beras
  • 50g gula
  • 130 ml air
  • 2g yis
  • 2g eno
  • sedikit pewarna

Cara

1. Campurkan tepung beras,gula,yis dan air,kacau sehingga sebati dan gula larut,kmudian tutup bks td(kedap udara) dan perap lebih dari 4 jam sblum dikukus (kita bancuh mlm dan kukus pagi esok)

2. Bila dah kembang(masa nk kukus)masukkan warna dan eno,kacau perlahan2 je dan biarkan selama 5 minit sblum dikukus.Kukus selama 15-20 minit dlm cwn2 apam dlm pngukus yg telah dipanaskan terlebih dahulu (mcm nk kukus kuih2 lain jgk) -kita xpanaskan dulu acuan

Note:Tutup pengukus mesti dibalut dgn kain/towel supaya air tidak akan menitik jatuh keatas apam yg dikukus td,krn klu terkena air semasa mengukus,apam tu akan jd keras...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...