- Lapisan Bawah -
- 2 cawan beras pulut - cuci dan rendam 3 jam ( aku rendam 20 minit je )
- 2 1/2 cawan santan cair
- 1 sudu kecil garam
- 2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan tepung kastad
- 1/2 cawan etpung gadnum
- 1 biji telor
- 3 sudu makan gula pasir
- sedikit garam
- sedikit pewarna kuning,hijau,merah dan coklat paste)
Cara-Cara
1.Lapisan Bawah :- Masukkan semua bahan lapisan bawah dalam loyang dan kukuskan.
2.Apabila telah masak, angkat dari kukusan dan mampatkan pulut dengan menekan2 pulut (akak gunakan penekan kek lapis dialas dengan plastic bag). Biar betul2 padat.
3.Lapisan Atas:- Bancuhkan kesemua bahan lapisan atas kecuali pewarna. Kacau sebati dan tapiskan.
4.Bahagikan adunan lapisan pelangi (atas) kepada 4 mangkuk. (*akak bahagi 3 sahaja - lebihkurang 1 cawan setiap 3 bahagian).
5.Masukkan setiap mangkuk dengan beberapa titis pewarna kuning, hijau, merah dan coklat berasingan, kacau masing2 hingga sebati.
6.Letakkan semula loyang berisi pulut tadi di atas kukusan. Lapiskan dengan lapisan hijau dan kukus selama 10 minit.
7.Buat lapisan seterusnya hingga habis. Kukus setiap kali selama 10 - 15 minit. (*untuk lapisan terakhir akak kukus lebih lama lebihkurang 20 - 25 minit).
8.Angkat dan biarkan sejuk pada suhu bilik sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dipotong.
Hidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi.
No comments:
Post a Comment