Sumber Resipi : CMG ( Dapur Tanpa Sempadan )
Bahan-Bahannya : (10 biji )
- 240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau
- 1 camca teh Double-Acting baking powder
- 1 camca teh instant yeast
- 1/2 camca teh garam
- 25 g lemak sayur
- 100 ml air suam*
- 30 g gula halus*
- 1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati)
- Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2
Cara membuatnya : (kita guna Bread Maker)
1.Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
2.Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
3.KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.
4.Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba
salam,
ReplyDeletenak tanya,camno nk dptkan pau yg gebu dan putih tu?
masa kukus api mesti perlahan atau kuat?atau masa nk kukus mesti lapis atas dulang supaya lubang kukusan tak masuk byk air?
doh adunan dh jadi tp lepas kukus seakan lemau pulak nmpknya.