ni pun kuih yg dah lama jgk kita buat...orang lain pnye apam mekar cantik mcm bunga ros je...tapi nape apam kita ni mekarnya pelik skittt ye!! lain dri yg lain..mekarnya ala2 munge tudung piyokkkk gtuw!! smua tenganggaaa mcm ni...heran jgk ni!! tapi memang gebuuu..rspi asal Apam Marmar dri brother CMG yang kita amik dri Myresipi...cma kita buat kcik2 mcm ni...xpyah nk ptong2 dah kan...tapi memang sdppp..rasanya seakan-akan kek pun ada...ngangga pun nganga lah..janji hbisss!! hehe...mksih Che Mat utk rspi yg sdp ni...mtak izin nak letak rspi kat sni plak ye...
Sumber Resipi : CMG ( Myresipi ) @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan ( Tin berukuran 10 inci ) - kita buat 1/2 resipi dan buat dalam pappercup
Sumber Resipi : CMG ( Myresipi ) @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan ( Tin berukuran 10 inci ) - kita buat 1/2 resipi dan buat dalam pappercup
- 200 ml santan
- 250 g tepung naik sendiri
- 200 g gula halus
- 2 biji telur Gred A
- 1 camca teh vanila esen
- 1 camca makan ovallate
- sedikit garam
- sedikit pewarna merah dan hijau (atau ikut warna kesukaan)
Cara-cara
1.Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
2.Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.
3.Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
4.Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
5.Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.
kaaaak lawanya apam akak tuh, cute jek! Haish tergoda kak =)
ReplyDelete