Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, May 6, 2010

Udang Goreng Berkeju

Assalamualaikum...dah srpan ke smua ye? kita pun minum je pgi ni...kdang2 tu bkn aje fening pkir pasal nk msk apa...tapi nk mkn pun ada kalanya dah xde slera...asik mkn menda yg sama je!! tu kita la kut...sbb mls nk msk...asik duk beli je! hehe...pada kwn2 yg tnya mana nak dpt Red Curry Paste tu...bleh la cuba cri kat pasaraya...sbb beberapa ari lepas kita tgk ada dijual dipasaraya HERO...nti cuba la cri kat pasaraya2 lain jgk...mgkin ada...ok la ni kuih anak2 ptg slesa lepas...anak2 kita klu udang dimasak buat lauk sorang pun tak makan...kena buat kuih muih mcm ni bru ada peminat...rspi asal Cendawan Enoki Goreng Berkeju...tapi kita tukor buat udg...lgipun rasanya anak2 kita tak mkn klu buat cndawan...jdi kita buat udg...kbetulan stok udg pun bnyk lgi...rspi dari majalah...memang sdpppp...klu cicah nga sos kgermaran pun bleh..tpi anak2 kita mkn gtuw je...

mksih jgk buat kwn2 yg tnggalkan komen utk kita...kita mtak maap bnyk2..kita lately ni memang pagi skejap je ngadap lappy ni...pastu belah petang atau mlmnya plak..tu yg xsmpat nk mround rmah kwn2...insyaallah bila ada kelapngan kita ziarah kwn2 plak..

Sumber Resipi : Majalah SEDAP
Bahan-bahan
  • 1 bungkus cendawan enoki - kita ganti dgn udang
  • minyak untuk mengoreng
Bahan A (pencelup)
  • 50 gram tepung gandum
  • 15 gram tepung jagung
  • 1 sudu teh serbuk bawang putih - kita cincang halus bawang putih 1 ulas
  • 1/2 sudu teh serbuk paprika - kita ganti dgn serbukk kari
  • 3/4 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh serbuk lada sulah - tak letak
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • 100 ml air sejuk (dari peti)
Bahan B (taburan)
  • 150 gram tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 1/2 sudu teh serbuk lada sulah - tak letak
  • 1 1/2 sudu makan keju parmesan (serbuk) - kita letak 2 sudu
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan A dan kacau sebati, tidak berketul.
2. Satukan semua bahan B dan ketepikan.
3. Buang kulit udang dan tinggalkan bahagian ekornya, belah sikit dibahagian depannya dan cuci bersih. Toskan dan lap dengan kitchen tisu dulu agar udang betul-betul kering dan tidak meletup bila digoreng nanti.
4. Panaskan minyak. Celupkan udang dalam bahan pencelup kemudian gulingkan dalam bahan taburan dan goreng dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan dengan api yang sederhana. Angkat dan toskan.

7 comments:

  1. agak2 cemana la rupe cendawan cnoki tuh.hikhik

    ReplyDelete
  2. Hi Kak, sedapnye udang!!! My son will surely love this..! ;)

    ReplyDelete
  3. salam kak maz,
    wah! udang goreng ngan keju kak? yum yum...terasa2 dah kat tekak ni. :)

    ReplyDelete
  4. salam, cicah mayonis best ni.. btambahlah lemak2 d bdnku.. hehe

    ReplyDelete
  5. Maz..salam..ssedanye maz..tapi kalau akak makan udang ..kolestrol naik tinggi melangit..jamu mate jelah.

    ReplyDelete
  6. ~dayang..
    memang dayang..sdp btul..anak2 kita mcm gtuw je..

    ~izah..
    cndawan tu yg putih pnjang2 tu izah..tpi kecik je..ada jual kat psaraya..dlm 3 hengit je 1 pek..

    ~love..
    udang msk mcmana pun msti sdp kan love..anak2 kmaz pun buat mcm ni bru mkn..klu msk buat lauk2 xmkn..

    ~nurindah..
    wsalam..tpi kejunya xde la trasa sngat..but..cdppp..hihi..

    ~sari..
    memang bleh nk cicah nga apa2 sos pun..takpe la skli skala layan tekak..hihi..

    ~datin El..
    ooo..kak xleh mkn udg ye..kita memang pntang npak udg..msti nk beli..tu yg dlm peti ada brkilo2..xprnah surut...tamakkk..hihi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...