Sumber Resipi : Kak Yatiezaini ( Myresipi )
Bahan-bahan ( 12 biji )
- 2 cawan tepung gandum - kita guna allpurpose flour MFM
- 1 sudu kecil yis mauripan
- 1/2 sudu kecil garam *
- 3 sudu makan minyak masak * - kita guna minyak zaitun
- 2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
- 175ml air panas *
- 40-50ml air
- minyak masak untuk mengoreng
Cara-cara
1.satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
2.satukan tepung dan yis .. gaulkan
3.no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
4.dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
5.tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
6.perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
7.canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
8.siap utk digoreng .....
9.TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong
10.masa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment