Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, May 15, 2010

Wantan Sup

rspi dari Shen Myresipi...rspi xsmpat nk copy lgi...mksih Shen...sdpp..

Sumber Resipi : Shen ( Myresipi )
Bahan-bahan
  • 1 liter stok ayam (air rebusan ayam atau guna kiub ayam je)
  • kulit wantan secukupnya

    Bahan Inti:


  • 100g isi udang, dicincang
  • 200g isi ayam, dicincang
  • 50g water chestnut atau sengkuang cina, dicincang halus - xletak
  • 1 sb lobak merah, dicincang halus
  • 1 sb daun bawang dicincang
  • 1 1/2 sb kicap cair
  • 1 1/4 sk garam
  • 1/4 sk gula
  • secubit serbuk lada putih
  • 1/2 sk minyak bijan
  • 1 sk tepung jagung
  • 1 biji kuning telur

  • Cara-cara

    1.Campurkan semua bahan inti dan perap 30 miin.
    2.Masukkan 1 sudu inti di tengah2 kulit wantan, letak sedikit air di sekeliling kulit dan kepil.
    3.Lipat segitiga.
    4.Kepil dari tepi.
    5.Buat hingga habis
    6.Tekan-tekan sikit pada bahagian lipatan.
    7.Siap untuk direbus.
    8.Stok ayam dibubuh perasa secukupnya dengan garam, serbuk lada putih dan masukkan wantan dan masak hingga lembut. Boleh juga masukkan sayur sawi atau bak choy dan cendawan hiris. Akhir sekali tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
    9.**Wantan boleh juga digoreng seperti popiah.
    skit2 yg kita ejus ikut stok kat dapur...

    No comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...