Sumber Resipi : Shen ( Myresipi )
Bahan-bahan
- 1 liter stok ayam (air rebusan ayam atau guna kiub ayam je)
- kulit wantan secukupnya
Bahan Inti:
100g isi udang, dicincang
200g isi ayam, dicincang
50g water chestnut atau sengkuang cina, dicincang halus - xletak
1 sb lobak merah, dicincang halus
1 sb daun bawang dicincang
1 1/2 sb kicap cair
1 1/4 sk garam
1/4 sk gula
secubit serbuk lada putih
1/2 sk minyak bijan
1 sk tepung jagung
1 biji kuning telur
Cara-cara
1.Campurkan semua bahan inti dan perap 30 miin.
2.Masukkan 1 sudu inti di tengah2 kulit wantan, letak sedikit air di sekeliling kulit dan kepil.
3.Lipat segitiga.
4.Kepil dari tepi.
5.Buat hingga habis
6.Tekan-tekan sikit pada bahagian lipatan.
7.Siap untuk direbus.
8.Stok ayam dibubuh perasa secukupnya dengan garam, serbuk lada putih dan masukkan wantan dan masak hingga lembut. Boleh juga masukkan sayur sawi atau bak choy dan cendawan hiris. Akhir sekali tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
9.**Wantan boleh juga digoreng seperti popiah.
skit2 yg kita ejus ikut stok kat dapur...
1.Campurkan semua bahan inti dan perap 30 miin.
2.Masukkan 1 sudu inti di tengah2 kulit wantan, letak sedikit air di sekeliling kulit dan kepil.
3.Lipat segitiga.
4.Kepil dari tepi.
5.Buat hingga habis
6.Tekan-tekan sikit pada bahagian lipatan.
7.Siap untuk direbus.
8.Stok ayam dibubuh perasa secukupnya dengan garam, serbuk lada putih dan masukkan wantan dan masak hingga lembut. Boleh juga masukkan sayur sawi atau bak choy dan cendawan hiris. Akhir sekali tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
9.**Wantan boleh juga digoreng seperti popiah.
skit2 yg kita ejus ikut stok kat dapur...
No comments:
Post a Comment