Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan
- 3 ekor puyuh - potong dan cuci bersih, gaul garam kunyit
- 3 ulas bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*
- 1/2 labu bawang besar*
- 1 sudu kecil jintan manis*
- 1 sudu kecil jintan putih*
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos cili atau sos tomato
- 1 batang serai - belah 4
- 1 tangkai daun kari
- 2 biji cili merah - dihiris nipis
- 1 labu bawang besar - belah 6
- sedikit gula dan serbuk pati ayam sebagai perasa
- sedikit air dan minyak
Cara-cara
1. Tumbuk atau kisar halus bahan-bahan yang bertanda *.
2. Goreng dulu puyuh yang telah digaul garam kunyit bersama sedikit air (dalam 1/2 cawan). Balik-balikkan agar masak sekata dan air kering.
3. Angkat puyuh dan ketepikan. Dengan kuali yang sama, masukkan 3-4 sudu besar minyak masak. Masukkan serai, daun kari dan bahan-bahan yang telah dikisar lumat tadi. Tumis sehingga masak dan berbau wangi.
4. Masukkan puyuh dan kacau sekata. Masukkan bahan sos dan balik-balikkan agar sebati (kalau kering tambahkan sedikit air) dan perasakan ikut selera. Biarkan seketika agar daging puyuh meresap dalam sos.
5. Akhir sekali masukkan bawang besar dan cili. Balik-balikkan. Padamkan api. Siap...
kak maz... lia pun suka masak kicap berempah ni... kalau dengan daging mabeles kannnn :-)
ReplyDeleteSalam Maz..
ReplyDeleteKak Sue dtg 'hidu' bau puyuh berempah ni.. amik bau pun jadi la dik oi, hehehe...