Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (3 - 4 biji)
- 1/2 cawan daging kisar - nak letak lebih pun boleh
- 3 sudu besar minyak masak - kita guna minyak sayur
- 1/2 labu bawang besar dan 1 ulas bwang putih - dicincang kecik-kecik
- 1 sudu besar serbuk kari
- segengam daun sup yang dihiris kecik-kecik
- 3 helai daun kari
- 1/2 biji ubi kentang (saiz kecik) - dicincang kecik-kecik
- sedikit garam dan gula
- sedikit air
- 3-4 biji telur
- bun hot dog secukupnya - belah tengah
- mayonis, sos cili dan mustard secukupnya
- sedikit butter - untuk disapu pada roti dan pan
Cara-cara
1. Panaskan minyak, masukkan bawang putih dan bawang besar, masak sampai layu. Masukkan daun kari dan serbuk kari, masak sampi pecah minyak. Kemudian masukkan daging dan kacau sebati dan boleh lah ditambah sedikit air (2-3 sudu besar).
2. Masukkan ubi kentang, kacau sekata. Perasakan dengan garam dan gula (ikut citarasa). Masukkan daun sup dan biar daging dan ubi kentang tadi masak/empuk (kalau terlalu kering, boleh la ditambah dengan sedikit air lagi ). Masak sampai ianya sedikit kering. Ketepikan..
3. Sapu sedikit butter pada roti yang telah dibelah tadi. Panaskan non-stick pan dan bakar dulu sekejap roti yang telah disapu dengan butter sehingga keperangan. Angkat dan buat sampai habis.
4. Masukkan telur dalam mangkuk, pukul sedikit. Kemudian masukkan inti daging tadi dan kacau sekata. Dengan menggunakan kuali yang sama (bakar roti tadi), sapu sedikit butter/minyak dan tuang 1 senduk besar campuran telur tadi atas pan, buat bentuk bujur @ bulat. letakkan roti tadi diatasnya dan masak sekitar 2 min dengan api yang perlahan. Angkat dan lipat masuk kedalam lebihan telur tadi.
5. Picit sos cili, mayonis dan mustard. Boleh juga diletak kobis yang dihiris nipis. Siap...
Salaam Maz...
ReplyDeletePssttt... lenkali bagi lebih sket. Ma dapat rasa separuh je. 1 1/2 lagi tu, Syahmi makan dalam kereta, belum sempat sampai rumah pun. Itupun ma suruh dia tinggalkan anggaran 2 bites, sebab ma nak rasa! Hehehe... Sedapppp...