Sumber Resipi: Kak Wan @ Citarasawan
Bahan-bahan
- 230gm mentega
- 200gm tepung ubi
- 100gm tepung jagung
- 100gm tepung gandum - maz guna tepung red rose
- 80gm gula ising
- 1 biji kuning telur
- 1/2 tsp esen vanila
- 50gm kelapa kering - di kisar halus
- 4 Tbsp santan KARA - maz guna santan powder
Hiasan : Coklat masakan hitam dan putih - dicairkan
Cara-cara
1. Pukul mentega, gula dan esen vanila, masukkan telur dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, tepung gandum dan kelapa kering di ikuti dengan santan, gaul hingga sebati dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Gunakan nozzle bergerigi dan paip di atas dulang yang di leser dengan majerin/shortening. Boleh juga di terap dengan acuan yang di sukai.
4. Panaskan oven, bakar pada suhu 140C selama 25 - 30 minit.
5. Sejukkan dan paip coklat hitam dan putih untuk hiasan.
*** Jika adunan menjadi keras, tambahkan sedikit mentega dan uli semula.
*** Biskut ini mesti di terap dengan segera kerana dohnya mudah mengeras selepas sejam atau lebih. Terap lebih tebal kerana teksturnya agak lembut.
salam maz kalau dekat nak kak oder dgn maz, malas la akak nak buat cekut niii..tapi anak sulung balik 4 hb..cuti smpai 16 hb mgkin ajak dia buat sama2 sbb akak malas tang terap2 tuuu ..cepat jemu tambah lak oven tu api atas bawah..tak reti laaa.. atau mgkin kena api bawah jer kot mcm kwn blog bg petua...
ReplyDeleteni jahit baju lom siap lagi ni huhuuuuu
boleh try ni maz.....
ReplyDeletekita tak buat apa lagi ....
nampak sedap biskut kelapa tu, ada masa nanti mas nak try juga la...dah banyak ke kak maz buat biskut...
ReplyDeleteHeeppppppppppppppppp... Kak Maz ni .. lagi menjadi-jadik rajin Kak Maz ni ...
ReplyDeleteSalam kak maz,
ReplyDeleteDah mengukis ya kak? hihi.
Adus..Biskut ni cair di mulut ya? terasa2 dah ni. mesti sedap! nampak bahannya macam kuih bangkit kan? nice idea kak! ;)