Sumber Resipi : Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan
- 700 g ikan tuna
- 1/2 cawan tomato puree
- 1/2 cawan minyak masak
- 25 g bawang putih*
- 80 g bawang merah*
- 20 g halia*(dikisar halus)
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 1/2 cawan air
- 3-4 sudu besar cili kisar (cili kering direbus dulu dan dikisar) - ni maz tambah sendri, resipi asal xletak
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
2. Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
3. Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
4. Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
5. Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.
salam kak maz,
ReplyDeleteHu.. jelesnya orang ada pressure cooker. macam2 bole buat,kan? memang nak satu. sardin buat sendiri sure lagi fresh dan yg penting terjamin kebersihannya. penah saya beli satu jenama tu, masih ada insang. huhu. skrg ni asyik beli cap ayam jer, serik dah beli cap lain.
Salam Kak Maz..Ermm rajinnyer wat sardin sendiri..Mmg betoi kan kebersihan lbh trjamin n dah xwas2 dah..Ct sllu beli jer..Hubby suka mkn sardin,tapi Ct lak xmkn sardin..So watkan utk dia jerla..
ReplyDelete~ nur..kmaz pun pc tu bli msa kat bahrain dlu..nti nur p cri 1 ye..snang nk msk dging2 ni..cpat je lembut..memang untung sngat2 buat sdrin ni nur..sdp plak tu..yg pnting sah2 halal n brsih..memang klu brand2 yg bru ni..nk mkn pun xlalu..hanyir smacam kan..
ReplyDelete~zaliedana..
wsalam Ct..kmaz pun tetiba je trngat nk buat sdri..slalunya pun main bli cap aym jgk..hehe..tpi buat ssdri ni memang sdppp..jimat plak tu..tu yg pnting..hehe..ooo..Ct xske srdin ye..
maz, kak rose pun penah buat homeade sadin CMG ni. memang sedap dan boleh dipelbagaikan.. nak masak apa kan...
ReplyDelete