- 2 ekor ikan kembong - kalau guna ikan siakap atau kerapu lagi sedap
- 4 ulas bawang merah *
- 1 ulas bawang putih *
- 1 inci lengkuas *
- 1 inci kunyit hidup *
- 2 batang serai - hiris nipis-nipis *
- 3 sudu besar cili kering yang telah dikisar
- 2 biji cili merah *
- 4 helai daun limau purut
- segengam daun ketumbar yang dicincang kasar
- 1/2 cawan santan pekat
- 1 labu kecil bawang besar - dibelah 6
- 1 sudu besar air asam jawa
- 4-5 sudu besar minyak untuk menumis
- sedikit gula dan garam serta aji (jika suka)
Cara-cara
1. Cuci ikan dan lumurkan dengan garam kunyit. Kemudian digoreng seperti biasa sehingga masak.
1. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda * dengan sedikit air
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kering dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air asam jawa dan kacau sebati
4. Masukkan santan dan masak sehingga santan pecah minyak. Kemudian masukkan daun limau purut dan bawang besar. Kalau terlalu kering boleh la ditambah dengan 2-3 sudu besar air. Masak dengan api sederhana kecil.
5. Perasakan dengan gula dan sedikit garam serta aji (jika suka) secukup rasa agar ada rasa masam manis yang seimbang. Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan kacau sekata. Padamkan api.
6. Boleh la dituang atas ikan atau ayam yang telah digoreng tadi dan sedia untuk dihidang. Siap...Selamat Mencuba...
kak maz,mmg sedapla nampak ikan bersos ala thai ni!!! bhn2 die pn agak mudah je... bleh try ni one day...huhuhuhu...
ReplyDeletennt nk singgah lunch ye,hehhehe....
Salam Maz. Selera nampak masakan maz ni. Selamat menyambut Ramadhan buat Maz sekeluarga....
ReplyDelete