Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, August 7, 2010

Ikan Bersos ala Thai

Assalamualaikum..menu lauk skli skala..tpi ni pun mnu mingu lepas lgi..msk pun sekor ni je..anak2 kita smua xmkn ikan..jdi memang jrang sngat beli ikan..kcuali klu ada tetamu kat umah..rspi sbnarnya sma je mcm rspi udang masak masuri sblum ni...cma kli ni kita guna ikan dan masukkan daun ketumbar dlm sosnya..lalu kita buh nama ikan sos ala thai gtuw...tpi kita memang suke klu ada bau limau prut n daun ktumbar ni..org kata kena dgn slera..kat bwah ni rspinya..kita slalu msk yg simple2 aje..sbbnya nk buat yg lebih2 tu xreti..mksih pda pngunjung yg sdi sngah dpur kita...

masak stail gni memang kena la dgn slera kita..sedappp...

yang ni versi ayam..utk alisa...aiman dan adik afiq memang xmkn la klu pedas2 mcm ni..


Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (resipi anggaran)
  • 2 ekor ikan kembong - kalau guna ikan siakap atau kerapu lagi sedap
  • 4 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 inci lengkuas *
  • 1 inci kunyit hidup *
  • 2 batang serai - hiris nipis-nipis *
  • 3 sudu besar cili kering yang telah dikisar
  • 2 biji cili merah *
  • 4 helai daun limau purut
  • segengam daun ketumbar yang dicincang kasar
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1 labu kecil bawang besar - dibelah 6
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • 4-5 sudu besar minyak untuk menumis
  • sedikit gula dan garam serta aji (jika suka)

Cara-cara

1. Cuci ikan dan lumurkan dengan garam kunyit. Kemudian digoreng seperti biasa sehingga masak.

1. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda * dengan sedikit air

3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kering dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air asam jawa dan kacau sebati

4. Masukkan santan dan masak sehingga santan pecah minyak. Kemudian masukkan daun limau purut dan bawang besar. Kalau terlalu kering boleh la ditambah dengan 2-3 sudu besar air. Masak dengan api sederhana kecil.

5. Perasakan dengan gula dan sedikit garam serta aji (jika suka) secukup rasa agar ada rasa masam manis yang seimbang. Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan kacau sekata. Padamkan api.

6. Boleh la dituang atas ikan atau ayam yang telah digoreng tadi dan sedia untuk dihidang. Siap...Selamat Mencuba...

2 comments:

  1. kak maz,mmg sedapla nampak ikan bersos ala thai ni!!! bhn2 die pn agak mudah je... bleh try ni one day...huhuhuhu...
    nnt nk singgah lunch ye,hehhehe....

    ReplyDelete
  2. Salam Maz. Selera nampak masakan maz ni. Selamat menyambut Ramadhan buat Maz sekeluarga....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...