.jpg)


ni utk aiman n alisa..jnis2 ball dan crab stik..tu je yg dimkn....
Sumber Resipi : Minami MyrBahan-bahan ( 5-6 orang )
- 10 tangkai cili kering - maz guna 5 je, tak tahan pedas
- gula melaka atau kurozato
- bijan goreng
- gula (kalau kurang manis)
- 1 sudu kecil garam (maz ganti dengan 1/2 sudu besar sos tiram)
- 3 cm belacan
- 300 ml air
- 1 sudu besar minyak
- 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
- sedikit ajinomoto
- sedikit kicap manis - ni maz tambah sendiri, nak bagi warna kuah gelap sikit
Cara-cara
1.Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil. Setelah garing angkat dan kisar dengan sedikit air.
2.Panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
3.Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Masukkan garam, ajinomoto dan gula (jika gula melaka kurang manis).
4.Masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.
Salam Maz..hmm yong taufu..sedapnya..nampak gaya kena mencarik gak ni...hu hu
ReplyDeletesalam maz
ReplyDeleteYat pun verangan nak makan ini..bersama sup..:)
nanti anak cuba masa anak-anak balik rumah..sebb depa mmg suka yong tau fu ni....
ReplyDeleteTQ....
salam kak Maz,
ReplyDeleteaa.. ini versi lain yong tau fu ya.. :D
nampak sedap...