Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (resipi anggaran)
- 2 cawan tepung gandum (-/+)
- 1/2 cawan air suam* (-/+)
- 1 1/2 sudu kecil yis kering (kita guna brand mauripan)*
- 3 sudu besar susu tepung
- 3 sudu besar minyak sayur (kita guna sunflower)
- 2 sudu besar gula*
- 1/4 sudu kecil garam
- 3-4 sudu besar kentang rebus yang dilecek
- gula secukupnya (untuk salut pada donat)
- minyak secukupnya untuk mengoreng
1. Dalam mangkuk satukan bahan-bahan yang bertanda *. Biarkan seketika (1-2 minit) kemudian masukkan minyak sayur, kacau sebati. Kemudian masukkan kentang yang dilecek tadi. Kacau sekata
2. Satukan tepung, garam dan susu tepung. Masukkan sedikit-sedikit kedalam no 1 sambil dikacau guna garfu (kacau buat bulatan jam) sehingga adunan tadi bersatu (menjadi seketul) tapi tidak keras (kalau tepung lebih, ketepikan). Kemudian boleh la diuli dengan tangan sehingga adunan menjadi licin dan tidak melekat pada tangan (kalau lembik, tambah tepung sikit-sikit je).
3. Tutup mangkuk dengan plastik wrap atau kitchen towel dan biarkan selama 30 minit atau doh naik 1x ganda. Kemudian amik doh yang telah naik tadi dan tumbuk-tumbuk sedikit.
4. Tabur sedikit tepung pada loyang atau bekas besar. Ambil doh tadi dan bulat-bulatkan sebesar bola ping pong. Kemudian susun dalam loyang, buat sampai habis dan rehatkan doh yang telah dibulatkan tadi seketika, lebih kurang 10-15 minit.
6. Panaskan minyak (guna api perlahan). Ambil doh bebola tadi dan buat lubang ditengahnya dengan tarik guna ibu jari kemudian goreng sambil simbah minyak keatas donat yang digoreng (tujuannya agar donat jadi gebu dan kembang). Goreng sehingga berwarna sedikit kekuningan.
8. Angkat dan bolehlah digolek atau tabur donat tadi dengan gula. Siap...
sedapnye kak maz donut tu!!!
ReplyDeleteWaaaaa.....mengancammmnyaaaa.....
ReplyDelete